Inflația pe luna septembrie 2022 a ajuns în SUA la 8,2%, o scădere cu 0,1% față de august. Previziunea analiștilor era o scădere de 0,2%.
Creșterea IPC-ului global a fost, de asemenea, mai mică decât cele anuale de 8,5% în iulie, respectiv de 9,1% în iunie.
Scăderea inflației globale de la nivelul maxim din luna iunie 2022 a venit ca urmare a reducerii prețurilor la carburanți. Totuși, toate celelalte prețuri, de la servicii și produse alimentare, respectiv nealimentare, au continuat să crească.
De asemenea, potrivit raportului Departamentului Muncii din SUA, anunțat joi, 13 octombrie, indicele prețurilor de consum (IPC) de bază, care exclude prețurile volatile la energie și alimente, a crescut cu 6,6% în septembrie față de anul precedent, de la 6,3% în august, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din august 1982.
Datele privind inflația ar putea contribui la o majorare suplimentară de 0,75% a ratei dobânzii la ședința de politică monetară a FED de luna viitoare. Unii analiști se așteaptă chiar la o majorare de 1% a ratei dobânzii.
În România, inflația se apropie de 16%, iar standardul de viață al cetățenilor era oricum, foarte scăzut față cel al occidentalilor. Românii au început deja să-și cheltuie „banii pentru zile negre”.
Depozitele în lei ale populaţiei au scăzut în august cu 0,04% faţă de iulie, până la 159 mld. lei şi au crescut cu doar 0,4% faţă de august 2021, în termeni reali fiind de fapt tot un declin, de -12,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.
Nici depozitele populației în valută nu dau semne de îmbunătățire, ci urmează același trend de depreciere.
Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,6% faţă de luna iulie 2022, până la 124,4 mld. lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,1%, până la 25,6 mld. euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, creşterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 10% (11,7%, în cazul exprimării indicatorului în euro).