Suspendarea taxelor la import pentru produse ucrainene ar putea fi prelungită! Reprezentanții Comisiei Europene (CE) spun că propunerea anunţată miercuri vine în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie.
Potrivit unui comunicat al CE, măsurile comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022 și reprezintă un pilon esențial al sprijinului UE pentru Ucraina care contribuie la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei.
„Deși principalul obiectiv al MCA este de a sprijini Ucraina, măsurile țin seama, de asemenea, de sensibilitățile agricultorilor și a altor părți interesate din UE.
În acest scop și având în vedere o creștere semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina în UE în 2022 și 2023, MCA reînnoite conțin un mecanism de salvgardare consolidat.
Astfel se asigură faptul că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieței UE sau ale piețelor unuia sau mai multor state membre”, se arată în comunicatul de presă al CE.
Pentru produsele cele mai sensibile precum păsări de curte, ouă și zahăr este prevăzută o frână de urgență care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 și 2023.
Însă în cazul în care importurile acestor produse ar depăși volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depășesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenți.
Pe lângă acestea, Comisia Europeană propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022.
Propunerile vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, scrie mediafax.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că, la nivel guvernamental, s-a discutat despre afirmațiile unor fermieri care protestează și susțin că cereale din Ucraina ar fi descărcate în România. El a subliniat că nu există informații concrete care să confirme această situație. Grindeanu a adăugat că pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi necesară o rețea infracțională bine pusă la punct, care să faciliteze rămânerea ilegală a cerealelor ucrainene pe teritoriul României.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că, la nivel guvernamental, s-a discutat despre afirmațiile unor fermieri care protestează și susțin că cereale din Ucraina ar fi descărcate în România. El a subliniat că nu există informații concrete care să confirme această situație. Grindeanu a adăugat că pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi necesară o rețea infracțională bine pusă la punct, care să faciliteze rămânerea ilegală a cerealelor ucrainene pe teritoriul României. În cazul unei astfel de situații, cei implicați ar urma să suporte consecințe juridice, transmite News.ro.
„Mi-au spus mie, i-au spus primului ministru că parte din cantităţile care intră în România şi se duc spre portul Constanţa, de exemplu, sunt descărcate şi nu ajung să fie exportate şi, cumva la negru, se descarcă undeva, ilegal, pentru că nu ai voie să faci acest lucru pe legislaţia din România în acest moment.
Dacă aceste lucruri, conform legii, sunt evitate, adică se desigilează, există complici la vamă, la Poliţia de Frontieră, pe interiorul teritoriului României, astea sunt lucruri care sunt în afara legii şi dacă sunt adevărate… eu nu am niciun semnal, dar nici nu sunt şeful Poliţiei Române sau al… Nu am primit. Au fost şedinţe pe care le-am avut în interiorul echipei guvernamentale, cu parte din echipa guvernamentală, în toate aceste două săptămâni. Nu există semnale de acest tip. Şi repet: dacă ar exista, sunt în afara legii şi oamenii aceia plătesc! Plătesc în sensul juridic, sunt pedepsiţi”, a declarat Sorin Grindeanu.