- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sute de moldoveni sub anchetă pentru vânzarea voturilor la alegerile de duminică! Ce pedepse îi așteaptă

23 Oct, 19:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
Autoritățile din Republica Moldova au început o anchetă după acuzațiile președintei Maia Sandu privind tentativa de fraudare a alegerilor de către Rusia. Peste 400 de alegători sunt bănuiți că au primit mită pentru voturile lor, iar majoritatea colaborează cu poliția.
Sute de moldoveni sub anchetă pentru vânzarea voturilor la alegerile de duminică! Ce pedepse îi așteaptă

După declarațiile președintei Maia Sandu privind tentativele de fraudare a alegerilor de către Rusia, autoritățile din Republica Moldova au demarat o anchetă amplă. Poliția a convocat sute de alegători pentru a oferi declarații, bănuiți că ar fi primit bani pentru a vota într-o anumită direcție, potrivit cancan.ro.

Conform raportărilor, peste 400 de moldoveni ar fi acceptat mită în schimbul voturilor lor, iar majoritatea colaborează cu autoritățile pentru a aduna dovezi.

Te-ar mai putea interesa și: ANALIZĂ XTB: Efectul „Halloween” şi alegerile prezidenţiale din SUA, miză de cel puţin 15 miliarde de dolari

foto: alegeri Moldova

Sute de moldoveni sub anchetă pentru vânzarea voturilor la alegerile de duminică! Ce pedepse îi așteaptă

După ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia de tentativă de fraudare a alegerilor, autoritățile au lansat o anchetă amplă. Poliția a convocat sute de alegători bănuiți că ar fi primit mită pentru voturi, constatând că peste 400 de moldoveni au acceptat astfel de oferte.

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a spus că forțele pro-europene au obținut o victorie „corectă” într-un proces electoral marcat de nedreptăți. Președinta a afirmat că „bandiții” care doresc să revină la putere au intenționat să cumpere 300.000 de voturi, spunând că, dacă justiția ar fi fost eficientă în ultimii ani, aceștia ar fi fost deja sancționați.

Persoanele suspectate de vânzarea voturilor se confruntă cu o amendă de 37.000 de lei moldovenești (aproximativ 9.500 de lei românești), dar cei care colaborează cu anchetatorii ar putea scăpa de sancțiuni. De asemenea, procurorii anticorupție investighează posibilele finanțări ilegale ale partidelor politice implicate în alegeri.

Referendumul privind modificarea Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost aprobat cu o marjă strânsă, iar campania electorală a fost afectată de presiuni externe, în special din partea Rusiei. Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte din Moldova, formată din 39 de organizații civice, a exprimat îngrijorarea față de „nivelul alarmant al ingerinței externe în procesul electoral”.

Te-ar mai putea interesa și: Alegeri 2024. Anunț important pentru românii din diaspora. Mai au timp doar până la 12 noaptea