- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara care a interzis TikTok pe telefoanele oficialilor! Ce se întâmplă cu aplicația chinezească în România

29 Jun, 09:38 • Adrian Popovici
Guvernul din Kosovo a interzis complet TikTok de pe telefoanele oficialilor. Măsura a fost luată pentru a limita riscul unor atacuri cibernetice.
Țara care a interzis TikTok pe telefoanele oficialilor! Ce se întâmplă cu aplicația chinezească în România

În ciuda popularității de care se bucură la nivel mondial, TikTok este una dintre cele mai controversate aplicații, mai ales din perspectiva oficialilor care se ocupă de securitatea națională și protecția datelor. Din această cauză, guvernul din Kosovo a decis recent să interzică utilizarea TikTok pe telefoanele funcționarilor publici, o măsură menită să prevină posibilele atacuri cibernetice. Decizia, anunțată pe 28 iunie, obligă toți cei care aveau aplicația instalată să o dezinstaleze., notează Capital.ro.

„Cu această decizie, toate instituțiile publice care dețin și administrează rețelele de comunicații ale statului trebuie să impună restricțiile tehnice necesare pentru a împiedica funcționarea TikTok în clădirile publice”, a transmis biroul de presă al prim-ministrului din Kosovo.

Kosovo se alătură astfel unui grup tot mai mare de state care au implementat măsuri similare împotriva aplicației chinezești TikTok. Printre acestea se numără Australia, Belgia, Canada, Danemarca, India, Noua Zeelandă, Olanda și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Motivele acestor interdicții variază, dar toate sunt motivate de preocupări legate de securitatea cibernetică și protecția datelor.

TikTok
TikTok

Te-ar putea interesa și: Metoda prin care obții bani pe TikTok. Care este rețeta prin care îți poți transforma pasiunea în sursă de venit

Cum gestionează România situația TikTok?

În România, situația este diferită. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat în martie 2024 că TikTok nu va fi interzis. Ministrul a explicat că vor fi luate măsuri doar împotriva mesajelor care încalcă regulile democratice și nu împotriva aplicației în sine. De asemenea, el a subliniat că au fost implementate reguli clare pentru a guverna fenomenul de deepfake și alte forme de dezinformare.

Conform declarațiilor lui Bogdan Ivan, există două paliere principale ale reglementărilor. Primul palier este unul tehnic, în urma unei analize efectuate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și autoritățile statului în domeniul securității cibernetice. S-a recomandat ca aplicația TikTok să nu fie instalată pe dispozitivele de serviciu din administrația publică.

Al doilea palier ține de reglementarea inteligenței artificiale și a marketingului politic, vizând conținutul care incită la ură și tehnologiile AI care nu respectă condițiile de utilizare ale platformelor sociale.

Bogdan Ivan a subliniat că nu există motive de panică privind o posibilă interzicere generală a acestei aplicații sau a altor aplicații, ci doar implementarea unor reguli stricte pentru a preveni dezinformarea și utilizarea abuzivă a tehnologiilor AI.

„Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem de mâine TikTok-ul sau orice altă aplicație, ci vorbim despre niște reguli foarte clare care vor guverna când vorbim despre deepfake, informarea greșită a oamenilor”, a declarat ministrul.

În timp ce Kosovo și alte state au adoptat măsuri drastice împotriva acestei aplicații, România se concentrează pe reglementarea conținutului și utilizarea responsabilă a tehnologiilor emergente, fără a interzice accesul la populara aplicație.

Citește și: Avertisment dur pentru milioanele de utilizatori Facebook, TikTok și Instagram. Sănătatea oamenilor ar putea fi în mare pericol