Pungile subțiri de plastic pentru ambalarea alimentelor proaspete în supermarket sunt oficial interzise. Țara care a luat această decizie este Noua Zeelandă, a informat BBC. Măsura face parte dintr-o companie guvernamentală mai amplă împotriva materialelor plastice de unică folosință. Comercianții care nu vor respecta noua măsură riscă să primească amenzi uriașe.
Citește și: Ce să faci ca pâinea să rămână proaspătă cât mai mult timp. Trucuri eficiente de care nu știu prea mulți
Noua lege prevede amenzi de până la 100.000 de dolari neozeelandezi, echivalentul a 59.000 de euro pentru comercianții care nu respectă această măsură. Noua Zeelandă a mai interzis comercializarea pungilor mari de plastic destinate transportului cumpărăturilor, în 2019, iar acest lucru i-a făcut pe clienți să vină cu propriile pungi de acasă.
Legea vine în contextul în care cantitățile de deșeuri din plastic s-au dublat în ultima perioadă, conform ministrului delegat al Mediului, Rachel Brooking. Ministrul se așteaptă ca această măsură să împiedice utilizarea a 150 de milioane de pungi de plastic.
Magazinele pun la dispoziția clienților pungi de hârtie pe care le pot folosi la cumpărături, susțin criticii inițiativei legislative, care sunt sceptici în privința schimbărilor comportamentelor de consum.
„Merită în continuare să facem acest lucru, însă chiar vrem cu adevărat să reducem ambalajele de unică folosință cu orice. Vrem ca oamenii să își aducă propriile pungi, dar și supermarketurile vând pungi reutilizabile pentru produse”, a mai declarat ministrul.
Lanțul de supermarketuri Countdown, care operează mai mult de 185 de magazine în toată țara, a început să vândă pungi reutilizabile din plasă de poliester. Compania speră că acest lucru îi va încuraja pe cumpărători să folosească pungi reutilizabile pentru fructe și legume.
În urma interzicerii pungilor de plastic, un val de nemulțumiri au venit din partea clienților.
„Știm că schimbarea este dificilă și le va lua ceva timp. Avem parte de clienți morocănoși”, a declarat Catherine Langabeer, șefa departamentului de sustenabilitate de la Countdown.
Alte articole: România este restantă la PNRR. Lista jaloanelor pe care statul român nu le îndeplinește pentru cererile de plată numărul 3 și 4