Miercuri, 5 iulie, Germania a aprobat un proiect de buget pe 2024 care prevede eliminarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului în cazul părinților cu venituri mari. Propunerea este prezentă în cadrul unui pachet de măsuri de austeritate financiară bugetară pe fondul exploziei inflației, informează ziare.com.
Ministrul Familiei a informat că a propus ca părinții ale căror venituri comune depășesc 150.000 de euro pe an să nu mai beneficieze de indemnizațiile pentru creștere a copilului. Măsura a fost înaintată pentru respectarea planului bugetar pe 2024, propus de Ministerul de Finanțe. Pragul anterior a fost de 300.000 de euro pe an, descris ca fiind „foarte, foarte mare” de către cancelarul Olaf Scholz.
Vezi și: Ce trebuie să știi dacă vrei să faci un copil. Iată cât costă bonă în București
În Germania, venitul mediu al unei gospodării este de 60.000 de euro. Propunerea care vizează eliminarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului ar afecta 50.000 de părinți, mai exact, 5% din totalul beneficiarilor. Totodată, ar permite realizarea unor economii de aproximativ 290 milioane de euro în 2024.
Germania oferă în prezent un sprijin generos pentru familii. Inițiativele au rolul de a combate îmbătrânirea populației și de a încuraja tații să se implice mai activ în creșterea copiilor. În prezent, trebuie adoptate tăieri de buget pentru a ține sub control deficitul.
Cabinetul de la Berlin menționează că intenționează să reducă noile împrumuturi până la limita prevăzută în Constituție și să recurgă la reduceri de bugete pentru toate ministerele. Intenția Germaniei de a elimina indemnizațiile pentru creșterea copilului a fost criticată, tocmai pentru că ar transmite un semnal greșit cu privire la egalitatea între sexe.
Inițiativa ar face femeile, care câștigă frecvent mai puțin decât bărbații, să devină complet dependente de partenerii lor în primul an de la nașterea copilului. În același timp, ar fi eliminate stimulentele financiare pentru bărbați, pe care le-ar primi dacă ar rămâne acasă să aibă grijă de copil.
Indemnizația pentru creșterea copilului oferea părinților aproximativ 65% din salariul lor lunar. Ajutorul financiar a fost introdus în 2007 și este limitat la 1.800 de euro pe lună, pentru o perioadă de până la 14 luni. Înainte de a intra în vigoare, măsurile preconizate au nevoie de aprobarea parlamentarilor. Camera inferioară a Parlamentului va supune la vot întregul buget federal pe 2024 abia în decembrie.
Te-ar putea interesa și: Școala din București în care părinții trebuie să plătească 3.000 de lei de copil pentru renovarea claselor. „Nu sunt fonduri din partea școlii”