După pierderile considerabile și sancțiunile pe care le-a avut Rusia după declanșarea războiului, a fost determinată să își schimbe linia afacerilor, a afirmat ziare.com.
Războiul declanșat în urmă cu 15 luni a provocat pagube, atât pe piețe financiare, cât și pe cele energetice și de bunuri de consum, iar după sancțiunile occidentale care au lovit Moscova, Rusia a fost nevoită să își schimbe zona afacerilor.
Emiratele Arabe Unite a devenit raiul pentru Rusia, unde exporturile sale cu aur au bubuit la 5.823% în anul de la începutul războiului față de 2021.
Rusia a exportat aur în Emiratele Arabe până la 75,7 tone într-un an, în perioada martie 2022-martie 2023, asta după ce cantitățile erau nesemnificative, de numai 1,3 tone, potrivit unei investigații și realizate de AML Intelligence.
Țara în care exportă Rusia a devenit un centru cheie pentru aurul rusesc, deoarece rușii nu mai aveau voie să exporte produse importante pentru țară.
Odată cu începerea războiului, potrivit datelor, statul din Golf a importat 75,7 tone de aur rusesc în valoare de 4,3 miliarde de dolari. Totodată și China și Turcia, fiind următoarele pe listă ca cele mai mari destinații, s-au importat aproximativ 20 de tone fiecare între 24 februarie 2022 și 3 martie 2023.
Potrivit datelor vamale, exporturile de aur rusești efectuate de cele trei țări cu Emiratele Arabe au reprezentat 99,8%.
London Bullion Market Association a interzis lingourile rusești începând cu 7 martie 2022, iar până la sfârșitul lunii august, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Elveția, Statele Unite, Canada și Japonia au interzis toate importurile de lingouri rusești. Înregistrările de export arată, însă, că producătorii ruși de aur au găsit rapid noi piețe în țări care nu au impus sancțiuni Moscovei, precum Emiratele Arabe Unite, Turcia și China.