- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara din Europa în care preţul „aurului lichid” a crescut cu 272%. Cât costă acum acest aliment

26 Jun, 12:39 • Adrian Popovici
Uleiul de măsline a avut parte de o scumpire majoră în ultimii 2 ani, de peste 270%. Autoritățile din Spania au luat măsuri pentru a se asigura că aceste scumpiri nu îi afectează prea tare pe cetățenii de rând.
Țara din Europa în care preţul „aurului lichid” a crescut cu 272%. Cât costă acum acest aliment

În ultimele luni, uleiul de măsline, considerat un aliment de bază în multe gospodării, mai ales cele din spațiul mediteraneean, a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor. Comparativ cu anul 2020, prețul cestui aliment a crescut cu 272%, o majorare resimțită puternic de consumatori. Pentru a atenua impactul acestei scumpiri asupra cetățenilor, Guvernul Spaniei a decis eliminarea temporară a taxei pe vânzări pentru uleiul de măsline, notează Agerpres.

Spania, cel mai mare producător și exportator mondial de ulei de măsline, se confruntă cu dificultăți majore în producție din cauza valurilor de căldură și a secetei prelungite. Aceste condiții climatice nefavorabile au dus la o scădere semnificativă a producției de măsline, factor ce a contribuit la creșterea dramatică a prețurilor pentru acest aliment. De asemenea, presiunile inflaționiste globale au agravat situația, afectând și alte țări mediteraneene unde uleiul de măsline este un produs de bază.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii din Spania, din septembrie 2020, prețul uleiului de măsline a crescut cu 272%. În prezent, o sticlă de cinci litri de ulei de măsline poate costa peste 50 de euro (aproximativ 53 de dolari) într-un supermarket din Spania. Uleiul de măsline este un aliment esențial în bucătăria spaniolă, folosit la gătit și în prepararea salatelor, sandvișurilor, legumelor și altor feluri de mâncare.

Uleiul de măsline, un aliment tot mai scump în Spania
Uleiul de măsline, un aliment tot mai scump în Spania

Te-ar putea interesa și: Supermarketurile nu vor mai fi obligate să reducă prețurile alimentelor de bază. Măsura se aplică de la 1 iulie

Uleiul de măsline, un aliment de bază pentru bucătăria spaniolă

Anul trecut, gospodăriile din Spania au consumat în medie șase litri de ulei de măsline pe persoană, comparativ cu 0,4 litri pe persoană în cazul consumatorilor internaționali. Cu toate acestea, scumpirea alimentului a determinat mulți consumatori să se orienteze către uleiuri mai ieftine.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, guvernul a redus deja taxa pe vânzări la uleiul de măsline de la 10% la 5% ca parte a măsurilor de combatere a inflației ridicate. În perioada iulie-septembrie, taxa pe vânzări va fi eliminată complet, urmând ca în perioada septembrie-decembrie să fie de 2%. După această perioadă, se va aplica o taxă de 4%, iar uleiul de măsline va fi considerat un aliment de bază.

Ministrul Trezoreriei, María Jesus Montero, a declarat că această decizie reflectă importanța uleiului de măsline în dieta mediteraneană și în promovarea unui stil de viață sănătos. Măsura temporară de eliminare a taxei pe vânzări este menită să ușureze povara financiară asupra consumatorilor și să mențină accesibilitatea acestui aliment esențial în bucătăriile spaniole.

Citește și: Scumpirea viciilor îi trimite pe români peste graniță pentru țigări. Românii stau la cozi kilometrice în Bulgaria pentru a da cu 10 lei mai puțin pe pachet