- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara în care autoritățile construiesc locuințe pentru familiile sărace. Ce buget a fost alocat

14 Sep, 11:33 • Preda Silvia
Zeci de mii de locuințe vor fi construite pentru familiile care nu-și permit să își cumpere una sau să plătească o chirie. Țara în care se vor oferi locuințe pentru familiile fără posibilități.
Țara în care autoritățile construiesc locuințe pentru familiile sărace. Ce buget a fost alocat

Autoritățile din Portugalia vor să construiască 33.000 de locuințe pentru familiile cu posibilități materiale reduse, informează Reuters. Ministrul Infrastructurii a precizat că 10.000 dintre acestea vor fi cu finanțare nerambursabilă, iar celelalte vor beneficia de granturi publice echivalente cu 60% din costul fiecărei locuințe.

Acest pachet de cheltuieli are valoarea de două miliarde de euro. Ministrul Infrastructurii, Miguel Pinto Luz, susține că peste două miliarde de euro sunt utilizate deja pentru a construi 26.000 de locuințe până în 2026.

„Până în 2030 vor fi aproximativ 59.000 de locuinţe. Este cea mai mare investiţie publică în locuinţe din ultimele decenii pentru a garanta o locuinţă decentă celor care au cea mai mare nevoie de ea”, a spus Miguel Pinto Luz.

Guvernul portughez vrea astfel să rezolve criza spațiilor de locuit. Potrivit lui, noul pachet „nu va pune în pericol echilibrul bugetar”.

Citește și: Cum pot românii care au apartamente să câştige 5.000 de lei lunar

Mii de locuințe pentru familiile sărace din Portugalia

33.000 de locuințe vor fi construite pentru familiile care nu-și permit
33.000 de locuințe vor fi construite pentru familiile care nu-și permit

Criza locuințelor din Portugalia s-a agravat în ultimii ani.

Problema este cea mai acută în cele mai mari orașe, inclusiv în capitala Lisabona, unde chiriile au crescut cu 94% din 2015, iar prețurile locuințelor au crescut cu 186%, arată specialiștii în domeniu.

Autoritățile doresc stoparea închirierii locuințelor pe termen scurt în scop turistic. Și în alte destinații din Europa, cum ar fi Insulele Canare din Spania, Berlin și Florența, se dorește introducerea unor restricții cu privire la astfel de contracte de închiriere pe termen scurt.

„Există cupluri divorțate care nu se pot muta pentru că nu își permit, ceea ce cred că este brutal. Oamenii în vârstă aleg între plata chiriei sau medicamente, așa că își scurtează viața pentru a avea un acoperiș”, a declarat activistul portughez, Diogo Faro, potrivit BBC.

Vezi și: Zonele din București în care prețul locuințelor a scăzut. În ce cartiere poți găsi apartamente cu 70.000 de euro