- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara în care bancnotele și monedele sunt pe cale de dispariție. E dificil să plătești cu cash

01 Aug, 17:06 • Preda Silvia
Într-o țară din Europa, lider în ceea ce privește plățile electronice, aproape că nu mai există bancnote și monede și e tot mai dificil să plătești cu cash.
Țara în care bancnotele și monedele sunt pe cale de dispariție. E dificil să plătești cu cash

În Europa s-a discutat în ultimii ani despre  eliminarea banilor cash de pe piață. În Suedia sunt preferate plătițe cu cardul sau monede online, fiind considerate metode mai sigure. Ratele mari ale criminalității reprezintă motivul din spatele acestui fenomen, informează bugetul.ro.

În Suedia, banii cash aproape au dispărut. Bancnotele și monedele sunt pe cale de dispariție

S-a decis trecerea la plățile electronice în majoritatea cazurilor, țara devenind lider european în această privință. Doar 10% dintre suedezi susțin că plătesc cu bani cash, arată ultimele date.

Conform băncii centrale a Suediei, Riksbank, numărul fraudelor bancare a crescut de la 35.057 de cazuri la 47.466, iar numărul fraudelor cu carduri a crescut și el cu 44% între anii 2022 și 2023.

Citește și: Cum este mai bine să plătești în Grecia, cash sau card? „Eu trăiesc acolo, dar nu este avantajos”

bani cash

Fondul Monetar Internațional arată că, alături de Norvegia, Suedia are cel mai mic număr de bancomate pe cap de locuitor din Europa. Suedezii se folosesc adesea de carduri și de telefoanele mobile pentru a face plăți.

O metodă folosită de suedezi este BankID. Acesta este un cod de securitate legat de un ID oficial, putând fi utilizat pentru a efectua plăți sau pentru a semna contracte. El este disponibil folosind o amprentă pe ecranul telefonului sau cu recunoaștere facială.

O altă metodă de plată populară în Suedia este Swish.

E dificil să plătești cu cash în Suedia

Deși are cea mai redusă utilizare pentru bani cash, infractorii au reușit să se adapteze în această țară. Potrivit poliției suedeze, doar în anul 2023, infractorii au comis în total fraude în valoare de 543 de milioane de lire sterline (7,5 miliarde coroane suedeze).

Infractorii reușesc să obțină codul personal de identificare folosit de majoritatea suedezilor, adică BankID-ul. Atenție! Dacă hoții pot afla acest număr, ei pot goli apoi conturile.

Vezi și: Adio plăți cash în UE din iulie 2024. Vor fi permise doar parțial, dacă nu depășesc o anumită sumă