Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, conform anunțului făcut vineri de Guvernul conservator de la Atena. Aceasta reprezintă a patra majorare din ultimii cinci ani, relatează Reuters, citat de Agerpres.
De această majorare a salariului minim, care va intra în vigoare din data de 1 aprilie, vor beneficia sute de mii de angajaţi, a precizat Executivul de la Atena, care joi a trecut printr-o moţiune de cenzură.
„Decizia de azi vine în sprijinul muncitorilor fără a afecta soliditatea economiei şi competitivitatea firmelor”, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.
Potrivit premierului Kyriakos Mitsotakis, Guvernul grec intenţionează să ducă salariul minim la 950 de euro pe lună în 2027.
Ai mai putea fi interesat și de: Salariul minim se schimbă de la 1 iulie 2024. Simona Bucura Oprescu: „Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv”
Economia Greciei a înregistrat anul trecut un avans de 2%, cu puțin mai mic decât previziunile Guvernului, dar cu mult peste creşterea medie de 0,4% din zona euro. Pentru anul în curs prognoza de creştere este de 2,9%, în condiţiile în care economia Greciei ar urma să fie impulsionată de turism, creşterea investiţiilor şi cererea internă.
„Am mai făcut un pas spre îndeplinirea promisiunilor din campania electorală”, a adăugat Mitsotakis.
Guvernul condus de Mitsotakis, care în luna iunie a anului trecut a fost reales, a promis că va majora salariul minim până la 950 de euro în 2027 şi, de asemenea, că va majora salariul mediu cu peste 25% până la 1.500 de euro. Mai mult de atât, Executivul a făcut promisiuni că va majora salariile din sectorul public şi pensiile, în cadrul procesului de revenire economică după o criză a datoriilor care a durat aproximativ un deceniu.
Potrivit datelor Eurostat, Grecia se numără printre ţările membre UE cu un salariu minim naţional egal sau mai mic de 1.000 de euro pe lună, alături de Bulgaria, Cipru, Polonia şi România.
Vezi mai multe știri despre: PSD cere plafonarea dobânzilor exorbitante la credite. Marcel Ciolacu: „S-a votat plafonarea acelor dobânzi, de genul 20.000 la sută, practicate de instituții financiare nebancare”