În Venezuela, puterea de cumpărare a bolivarului, moneda națională, e în cădere liberă în continuare, pierde din putere în raport cu moneda americană. Locuitorii acestei țări nu mai pot face față cheltuielilor, abia își pot cumpăra de mâncare. Salariul minim pe economie e foarte mic, adică 130 de bolivari, echivalentul a cinci dolari.
Având salariul minim pe economie îți poți permite doar să cumperi două kilograme de pește ieftin, două kilograme de pui întreg, două pâini sau jumătate de cutie de ouă și brânză, din ce mai rămâne.
Citește și Veste devastatoare pentru pensionarii de lux. Câţi bani pierd după tăierea pensiilor speciale
În Venezuela cel mai ieftin pește este cataco, iar un kilogram costă echivalentul a doi dolari. Produsul se vinde într-un magazin aflat în piața municipală din Chacao, în estul orașului Caracas. Sunt mulți locuitori care nu își permit nici măcar atât. O bătrânică i-a cerut proprietarului un împrumut, promitând că îi va plăti banii cât de curând.
Topul celor mai sărace țări din lume e stabilit în funcție de Venitul Național Brut, adică valoarea venitului unei țări împărțit la numărul de locuitori.
Pe locul 10 în topul celor mai sărace țări din lume, conform indexului realizat de Banca Mondială, se află Sierra Leone, cu o putere de cumpărare de 1.690 de dolari pe an. Vinovatul principal pentru sărăcia din această țară e războiul civil din urmă cu aproape 20 de ani.
Citește și Salariile din mediul privat vor creşte în România cu până la 20% în 2023
Pe lista celor mai sărace țări din lume se mai află și Sudanul de Sud (cu o putere cumpărare anuală de 1602 dolari), Liberia (1413 dolari pe an), Mozambic (1303 dolari), Malawi (1240 dolari), Niger (1205 dolari) și Eritrea (locul 4 în topul sărăciei, cu o medie de 1059 dolari pe an).
Pe locurile doi și trei în topul sărăciei mondiale se află Republica Centrafricană (cu o putere de cumpărare de 822 dolari pe an) și Republica Congo (cu 791 dolari pe an).