- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țăranii din piețe vând pătrunjel fals și căpșune măsluite. S-au dat amenzi de peste 100 de euro

27 May, 18:47 • Bocioacă Bianca
Pătrunjel fals și căpșune măsluite pe tarabele piețelor din Polonia. Din cauza prețului care a ajuns să fie comparabil cu cel al mușchiușețului de porc, vânzătorii încearcă să înșele clienții vânzându-le păstârnac drept pătrunjel.
Țăranii din piețe vând pătrunjel fals și căpșune măsluite. S-au dat amenzi de peste 100 de euro

Nu doar bunicuțele din România care vând pătrunjel sunt amendate de poliție, ci și comercianții din piețele din Polonia, Maciej Kmera, expert de la piașa angri din Bronisze, lângă Varșovia, explică faptul că legumele și fructele tinere devin din ce în ce mai ieftina, dar în cazul legumelor lucrurile stau complet diferit.

Citește și: Prețuri astronomice pentru cartofi în 2024. Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru cel mai consumat aliment

Pătrunjel la preț de carne de porc

Pentru rădăcinile de pătrunjel de anul trecut, polinezii plătesc până la 11 zloți (2,75 euro)/kg angro. În magazine și în piețe, prețurile sunt uluitoare. Într-un magazin din Varșovia, prețul pătriunjelului era de 21,99 zloți/kg. Într-un magazin de discount, la același preț poate fi cumpărat mușchiulețul de porc.

Clienții trebuie să fie foarte vigilenși, pentru că vânzătorii necinstiți profită de prețurile uriașe. Se întâmplă uneori ca aceștia să le ofere clienților păstârnac în loc de pătrunjel.

Chiar dacă în momentul de față pătrunjelul este foarte scump, acesta este încă departe de record. În 2019, prețul în comerțul cu ridicata a fost de 16 – 17 zloți/kg.

Expertul explică faptul că pe piață a apărut deja pătrunjel tânăr. O grămadă costă 5 – 6 zloți cu ridicata, dar clientul primește pătrunjel proaspăt și câteva rădăcini de dimensiuni medii. Pătrunjelul tânăr va opri creșterea prețurilor celui din recolta de anul trecut, adaugă Kmera.

Citește și: Fructele premium, vândute la prețuri astronomice: un ananas Rubyglow – 1.800 de lei, o căpșună Oishii – 30 de lei

Comercianții falsifică țara de origine a cășunelor

Tot în Polonia, comercianții au ajuns să falsifice țara de origine a căpșunelor. Conform tuwroclaw.com, Inspecția pentru Calitate Agricolă și Alimentară avertizează că unele căpșune vândute la tarabe ca fiind poloneze au fost de fapt aduse din alte țări.

Potrivit legii, fiecare vânzător cu amănuntul de căpșune din Polonia este obligat să plaseze într-un loc vizibil informații scrise despre țara de orgine și calitatea comercială a fructelor. Nefurnizarea acestor informații duce la amenzi usturătoare.

Luna aceasta, în anumite orașe din Polonia, pe cele mai mari piețe de fructe și legume, autoritățile au efectuat o inspecție a caității comerciale a produselor oferite. În urma inspecției s-a constatat că atât fructele, cât și legumele prezentau diverse nereguli.

Conform sad24.pl, o inspecţie la complexul comercial Rybitwy din Cracovia a arătat că loturile de căpşuni erau etichetate incorect. S-a dovedit că acestea proveneau din Grecia, fiind comercializate drept poloneze.

Sancţiunea financiară pentru astfel de nereguli este de cinci ori valoarea beneficiului financiar obţinut sau cea care ar putea fi obţinută prin introducerea pe piaţă a acestor produse. Suma minimă a amenzii este de 500 de zloţi (117 euro).