- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ţările din Europa care oferă facilităţi de paradisuri fiscale. Cum protejează marile averi ale străinilor

27 Sep, 16:58 • Cornel Ghimeșan
O analiză efectuată de Euronews Business arată că unele guvernele oferă facilităţi de paradisuri fiscale prin introducerea unui număr tot mai mare de regimuri fiscale preferențiale destinate persoanelor fizice străine, în timp ce țările din Europa concurează pentru a-i atrage și păstra pe cei bogați.
Ţările din Europa care oferă facilităţi de paradisuri fiscale. Cum protejează marile averi ale străinilor

Paradisuri fiscale în Europa. Potrivit Observatorului fiscal al UE, ratele maxime ale impozitului pe venitul persoanelor fizice în Uniunea Europeană au încetat să mai scadă de la criza financiară din 2008. În schimb, se remarcă faptul că guvernele au introdus „un număr tot mai mare de regimuri fiscale preferențiale destinate persoanelor fizice străine”, în speranța de a atrage expatriații bogați pe teritoriile lor, se arată în analiza realizată de Euronews Business.

Ce ţări din Europa care oferă facilităţi de paradisuri fiscale

Italia este una dintre destinațiile preferate nu doar pentru cultură și climă, ci și datorită regimului său fiscal atractiv. Dacă pentru italieni sunt taxe şi impozite ridicate, atât pe veniturile personale, cât și pe cele corporative, pentru străini există avantaje fiscale importante pentru străini. Unul dintre ele este taxarea fixă, care permite bogaților să plătească o sumă anuală fixă pe toate veniturile obținute din străinătate. Suma a fost recent majorată la 200.000 de euro pe an, dublu față de valoarea anterioară de 100.000 de euro.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu economiile românilor? Avetisment pentru cei care țin banii la saltea

Elveția îi taxează pe străinii bogaţi cu aşa-numitul „forfait fiscal”. Acesta prevede că în loc să colecteze taxe bazate pe venituri sau avere, unele regiuni elvețiene calculează o rată bazată pe cheltuielile individuale. Statul elvețian a stabilit o taxă minimă de aproximativ 455.000 de euro, ceea ce îl face atractiv doar pentru cei cu venituri mari și stil de viață luxos.

Citeşte şi: Finanțare de la AFM pentru români. Se dau 55.000 de euro

Portugalia s-a confruntat cu un val de expaţi plini de bani, deoarece le permitea celor care se mutau în ţară să nu plătească taxe pe veniturile din străinătate timp de până la 10 ani. După reacțiile critice din partea statelor nordice, cum ar fi Finlanda și Suedia, Portugalia își axează beneficiile fiscale pe veniturile salariale și profesionale, excludând însă pensiile, dividendele și câștigurile de capital din aceste stimulente.

„Depinde foarte mult de proveniența averii”, a declarat Jason Piper, șeful departamentului de drept fiscal și al afacerilor din cadrul Association of Chartered Certified Accountants, care a explicat: „De exemplu, dacă aveți o mulțime de capital blocat undeva, atunci veți fi mult mai interesat de un regim care are 0% impozit pe câștigurile de capital transferate decât dacă aveți încă o mulțime de venituri mai active”. Astfel, în speranța de a-și reduce povara fiscală, multe persoane înstărite ar putea alege să emigreze, mai sugerează analiza realizată de Euronews Business.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult