- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țările în care „jobul” de bunic este remunerat. Ce alte beneficii primesc vârstnicii care își cresc nepoții

04 Jul, 16:10 • Stefan Simion
Spania este țara în care jumătate dintre bunici se ocupă de creșterea și educarea nepoțeilor. Deși, cu siguranță o fac cu multă dragoste, aceștia se revoltă în mod regulat considerând că ar trebui să fie remunerați, așa cum se întâmplă în alte țări precum Suedia sau Polonia.
Țările în care jobul de bunic este remunerat. Ce alte beneficii primesc vârstnicii care își cresc nepoții

În Suedia, un bunic beneficiază de concediu parental plătit după adoptarea unei noi legi menite să extindă beneficiile de creștere a copiilor dincolo de familia formată din tată și mamă, scrie The New York Times, citat de Mediafax.

Țările în care „jobul” de bunic este remunerat

Suedezii beneficiază de servicii medicale finanțate de stat, de învățământ gratuit până la colegiu și indemnizații generoase de șomaj. Autoritățile de la Stockholm acordă, de asemenea, 480 de zile de concediu plătit per copil.

Acest lucru vine la 50 de ani după ce țara scandinavă a devenit prima din lume care a introdus concediu parental plătit pentru tați și nu doar mame.

Și în Polonia bunicilor li se recunoaște contribuția la creșterea și educația nepoților. Recent, premierul Donald Tusk a anunțat adoptarea programului „Părinte activ”, promis în campania electorală. Programul face referire la faptul că mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate primesc, lunar, 1.500 de zloți (320 euro) de la stat, în cadrul programului „plăți pentru bunici”.

Citeste si Un gigant din Polonia, intră pe piața de retail din România. A deschis primul magazin în București și vrea să ajungă la 200 în toată țara până la sfârșitul anului

Țări din Europa în care urmează ca bunicii să fie plătiți pentru creșterea nepoților

Și alte țări din Europa, precum Irlanda, Portugalia sau Ungaria, iau în calcul remunerarea bunicilor. Cu câțiva ani în urmă, în Irlanda s-a discutat despre acordarea unui grant guvernamental pentru bunicii care au grijă de nepoți. Propunerea era de o plată anuală de 1.000 de euro pentru vârstnicii care petrec cu nepoții mai mult de 10 ore pe săptămână, însă discuțiile nu au avut un rezultat concret.

Citeste si Vacanță în Portugalia 2024. Ce să vizitezi în Lisabona, Porto, Sintra și care sunt cele mai frumoase insule

În Cascais, un orășel din Portugalia, bunicii nu sunt plătiți, dar primesc concediu plătit pentru a stimula rata natalității. Consiliul local a anunțat că va acorda concediu plătit de o lună la nașterea primului nepot și două săptămâni la nașterea următorilor, potrivit The Telegraph.

În Ungaria, numărul pensionarilor care lucrează a crescut de patru ori în zece ani și asta din pricina pensiilor infime, care nu le pot asigura un trai decent.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult