În Suedia, un bunic beneficiază de concediu parental plătit după adoptarea unei noi legi menite să extindă beneficiile de creștere a copiilor dincolo de familia formată din tată și mamă, scrie The New York Times, citat de Mediafax.
Suedezii beneficiază de servicii medicale finanțate de stat, de învățământ gratuit până la colegiu și indemnizații generoase de șomaj. Autoritățile de la Stockholm acordă, de asemenea, 480 de zile de concediu plătit per copil.
Acest lucru vine la 50 de ani după ce țara scandinavă a devenit prima din lume care a introdus concediu parental plătit pentru tați și nu doar mame.
Și în Polonia bunicilor li se recunoaște contribuția la creșterea și educația nepoților. Recent, premierul Donald Tusk a anunțat adoptarea programului „Părinte activ”, promis în campania electorală. Programul face referire la faptul că mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate primesc, lunar, 1.500 de zloți (320 euro) de la stat, în cadrul programului „plăți pentru bunici”.
Și alte țări din Europa, precum Irlanda, Portugalia sau Ungaria, iau în calcul remunerarea bunicilor. Cu câțiva ani în urmă, în Irlanda s-a discutat despre acordarea unui grant guvernamental pentru bunicii care au grijă de nepoți. Propunerea era de o plată anuală de 1.000 de euro pentru vârstnicii care petrec cu nepoții mai mult de 10 ore pe săptămână, însă discuțiile nu au avut un rezultat concret.
În Cascais, un orășel din Portugalia, bunicii nu sunt plătiți, dar primesc concediu plătit pentru a stimula rata natalității. Consiliul local a anunțat că va acorda concediu plătit de o lună la nașterea primului nepot și două săptămâni la nașterea următorilor, potrivit The Telegraph.
În Ungaria, numărul pensionarilor care lucrează a crescut de patru ori în zece ani și asta din pricina pensiilor infime, care nu le pot asigura un trai decent.