- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lovitură pentru sute de mii de români. Ar putea plăti mai mult taxa radio-TV

24 Sep, 13:07 • Stefan Simion
Aproape 900.000 de români locuiesc, la ora actuală, în Germania. Numărul acestora aproape s-a dublat în ultimul deceniu. Dacă, în 2015, în Germania trăiau 450.000, în 2022, numărul acestora ajunsese la peste 883.000. Toate măririle de taxe și majorările de prețuri îi afectează, așadar, și pe aceștia, care muncesc din greu și pun ban pe ban pentru a trimite în țară.
Lovitură pentru sute de mii de români. Ar putea plăti mai mult taxa radio-TV

În scurt timp, nemții ar putea fi afectați de majorarea taxei de difuzare radio-TV.

Rundfunkbeitrag este o taxă prin care familiile din Germania sprijină radiodifuzorii publici din țară. În momentul în care un german se înregistrează la o nouă adresă, va primi, în scurt timp, prin poștă o notificare prin care este anunțat că are obligația de a plăti taxa radio-TV. Nu are importanță dacă în gospodăria respectivă există sau nu receptoare TV și radio.

Neplata Rundfunkbeitrag presupune pedepse severe, inclusiv închisoare.

Această taxă a fost introdusă în 1924 și a crescut constant, astfel că, în prezent, aceasta este în cuantum de 18,36 euro pe lună. Este cea mai mare valoare din istoria sa, scrie stiridiaspora.ro.

Citeste si Europa galopează spre recesiune, Germania şi Franţa au mari probleme economice şi politice pe final de 2024

Totuși, deși, în 2023, veniturile din această contribuție au atins niveluri-record, radiodifuzorii și Comisia pentru Determinarea Nevoilor Financiare (KEF) sunt nemulțumiți și le propun autorităților o nouă creștere a taxei începând cu 2025.

Taxa radio-TV s-ar putea majora în Germania

Această majorare ar urma să fie de 50 de cenți pe lună, taxa depășind, astfel, 19 euro lunar. Însă statele federale se opun acestei majorări și spun că soluția nu este transferarea acestei contribuții pe umerii cetățenilor, ci mai degrabă, reforme și economii mai mari.

Autoritățile vor, însă, să analizeze impactul financiar al acestor reforme până în vara lui 2025, iar până atunci taxa radio-TV va rămâne la nivelul din pezent.

Aceste reforme cerute de autoritățile federale radiodifuzorilor presupun, printre altele, dispariția posturilor radio-TV neprofitabile. 20 dintre cele 70 de posturi de radio ar putea fi anulate, iar până la cinci din cele zece canale de televiziune specializate, printre care se numără Arte, 3sat și ZDFneo, ar putea fi eliminate. ZDFneo, care a înregistrat în 2023 o cotă de piață de 2,6%, ar putea fi una dintre cele afectate, în ciuda succesului său recent.

Citeste si Ce nu au voie să depoziteze chiriașii în subsolul blocului, în Germania. Amenzi de până la 5.000 de euro pentru cei care încalcă legea

Totodată, s-a luat în discuție și desființarea structurilor dublate din cadrul ARD, care în prezent nu separă clar conținutul național de cel regional, generând suprapuneri. Soluția propusă de autorități ar fi aplicarea mai strictă a principiului „unul pentru toți” în cadrul radiodifuzorilor publici.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult