Guvernul Regional Andaluz a decis că barurile, cafenelele și restaurantele vor putea percepe prețuri mai mari pentru mesele așezate la umbră, cu condiția ca taxa să fie specificată în mod clar. Cu toate acestea, vor fi stabilite anumite limite pentru această taxă, astfel încât să fie evitate adaosurile exorbitante, notează Daily Mail.
În cazul în care nu respectă regulile, unitățile HoReCa vor fi amendate. Conform noilor norme, orice modificare a prețului trebuie să fie vizibilă”. Informarea verbală clientului cu privire la această taxă nu va fi suficientă, iar proprietarii ar putea fi sancționați dacă nu procedează corect.
Noile reguli vor însemna, de asemenea, că clienții nu pot fi obligați să plătească, de exemplu, pentru apa îmbuteliată.
Provincia Andalucia, din sudul Spaniei, înregistrează frecvent temperaturi foarte ridicate. În 2021, orașul Cordoba a înregistrat un record de 47,6C.
Schimbările vin pe fondul necesității protejării drepturilor lucrătorilor în sectorul cheie al ospitalității din Spania.
La începutul acestui an, politicienii spanioli au propus un set de reguli care au stârnit indignarea reprezentanților HoReCa. Una dintre aceste reguli vizează ora de închidere a barurilor și restaurantelor. Politicienii ar fi vrut ca aceste localuri să se închidă mai devreme.
„O țară în care restaurantele au ușile deschise la ora unu dimineața nu este rezonabilă. Este nebunesc să încercăm să prelungim programul până nu știu ce oră„, a declarat Yolanda Díaz, ministrul spaniol al Muncii și Economiei Sociale.
Acestea propuneri vin în contextul unei încercări a partidului lui Díaz, Movimiento Sumar, de a introduce noi protecții pentru lucrătorii din sectorul turismului și ospitalității, impunând limite pentru programul de funcționare a localurilor.
Propunerea de închidere mai devreme a fost, așa cum era de așteptat, întâmpinată cu critici din partea proprietarilor care susțin că supraviețuirea localurilor depinde de numărul orelor de funcționare.