Finalul lunii octombrie a avut parte de temperaturi de vară pe întreg continentul. În Franța și Spania au înregistrate chiar și temperaturi de peste 30 de grade. În alte țări din Europa s-au înregistrat temperaturi record pentru această perioadă, care depășeau 25 de grade Celsius, cu 15 grade mai mult decât în mod normal.
Pe teritoriul țării noastre, în ultima zi de octombrie, cel mai cald a fost la Calafat unde au fost înregistrate +28,6 C. În ziua de 31 octombrie cel mai cald a fost în Croația.
Europa a fost traversată de mase de aer cald din Africa de Nord, care au generat temperaturi maxime chiar și cu 15-20 de grade C peste normal.
În țări precum Franța, Austria și Elveția s-a înregistrat cea mai caldă lună octombrie de când se fac măsurători meteo. În Franța au fost zile întregi în care temperaturile au fost cu mai mult de 8 grade peste normal, culminând cu maxime de 33,3 de grade la Lomne, pe 28 octombrie.
Și în Spania au fost 35 de grade în locuri precum Jerez de la Frontera,. Chiar și Belgia a avut parte de temperaturi extrem de ridicate de peste 25 de grade. Aproape 27 de grade au fost la Aue, în Germania, temperatură extrem de ridicată pentru ultimele zile de octombrie. Pe data de 18 fuseseră +35,8 C în Spania.
Un record nocturn uimitor a fost la o stație meteo montană din Austria: minima a fost de +20,4 C la Kolomansberg, 1.113 m alt. Pentru prima oară au fost mai mult de 25 de grade atât de târziu în an în Slovenia și Elveția.
Pe 31 octombrie au fost +29,8 C la Knin, în Croația, +29 C la Gjirokastra (Albania), +28,2 C la Strumica (Macedonia), +28,1 C la Podgorica (Muntenegru) și +28 C în Serbia (orașul Negotin).
Separat de criza climatică, aceste temperaturi sunt motiv de fericire pentru majoritatea europenilor, care trăiesc cu spaima facturilor. Vremea extrem de călduroasă le dă șansa oamenilor să mai amâne puțin utilizarea centralelor termice și a calorifelor electrice.