Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut luni sub pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră. Este pentru prima dată când se raportează astfel de sume, după luna iunie, în contextul în care temperaturile neobișnuit de mari pentru această perioadă și livrările consistente au redus îngrijorările referitoare la apariția unor probleme de aprovizionare la iarnă, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Mai mult, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, loc în care se decid oficial prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures au scăzut și cu 18 procente. La ora actuală se pare că acestea se află cu aproximativ 70% sub maximele atinse în luna august. Temperaturi ridicate sunt preconizate până la începutul lunii următoare, ceea ce ar permite amânarea debutului sezonului de furnizare a agentului termic astfel că umplerea depozitelor de gaze va putea continua. Aceste depozite care vor avea un grad de umplere mai mare decât de obicei vor oferi o rezervă necesară în perioada în care temperaturile vor fi mai aspre, așadar, veștile momentan sunt destul de bune.
Această îmbunătățire a condițiilor de pe piața de gaze reduce o parte din presiunea cu care se confruntă decidenții europeni, în condițiile în care criza energetică a împins economia continentului în pragul recesiunii iar inflația la cel mai ridicat nivel din ultimii douăzeci de ani.
„Europa este într-o poziție confortabilă când vine vorba de livrările actuale. Riscul de întreruperi și raționalizare s-a redus. Dar adevăratul test va fi atunci când va veni frigul”, a declarat Graham Freedman, analist la firma de consultanță Wood Mackenzie.
Conform datelor oficiale, se pare că în jurul orei 3:38 p.m., la hub-ul de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 14%, până la 97,25 euro, pentru un Megawatt-oră.
În acest sens, liderii Uniunii Europene au luat decizia încă de săptămâna trecută să sprijine un set de măsuri luate în regim de urgență, inclusiv un plafon pentru gazele naturale utilizate în producția de electricitate și măsuri pentru a evita fluctuațiile extreme. Miniștrii europeni ai Energiei au în plan să organizeze o nouă întrunire săptămâna viitoare, în cadrul căreia să pună la punct detaliile pentru setul măsurilor de sprijin.
Mai poți citi: Ministerul Finanțelor a împrumutat luni 428,5 milioane de lei de la bănci. Dobânda stabilită este de 9,68% pe an