- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Tesla și Google spun că vor produce în masă roboții cu chip de om care să ne ajute în treburile casnice. Cât de aproape suntem de situația ca filmele SF să devină realitate?

07 Jan, 08:43 • Gabriela Andreescu
Marile companii IT promit roboți din ce în ce mai umani, ca în filmele SF, care să ne ajute în treburile de zi cu zi. Tesla produce roboți umanoizi alimentați de inteligență artificială, iar Google vrea să ofere creierului său AI un corp de robot.
Tesla și Google spun că vor produce în masă roboții cu chip de om care să ne ajute în treburile casnice. Cât de aproape suntem de situația ca filmele SF să devină realitate?

Nu cu mult timp în urmă a avea un robot în casă însemna să încărcați un aspirator și să-l lăsați să se plimbe pe podele ca o mică santinelă care distruge praful. Dar acum, datorită dezvoltării fulgerătoare în inteligența artificială și învățarea automată, roboții devin mai inteligenți și mult mai umani. Iar, dacă futuriștii lumii își pun planurile în aplicare, următorul tău robot ajutător ar putea fi un umanoid care se plimbă prin casă pe două picioare.

Roboții produși de Tesla și Google vor deveni din ce în ce mai sofisticați și umani

În 2022, am văzut salturi uriașe înainte în lumea roboticii. La Tesla 2022 AI Day, compania a dezvăluit primele două prototipuri funcționale ale așa-numitului său robot: un umanoid ambulant numit Optimus, prima versiune construită cu piese care se găsesc și pe rafturile magazinelor, și o a doua versiune, ceva mai avansată, scrie Cnet.

Optimus, lansat de Tesla, este cel mai avansat și uman dintre roboții de pe piață la ora actuală
Optimus, lansat de Tesla, este cel mai avansat și uman dintre roboții de pe piață la ora actuală

Optimus este construit în jurul inteligenței artificiale care a fost implementată de Tesla pentru autovehiculele sale, dar în loc să fie proiectat să navigheze pe drumuri și să înțeleagă semafoare, inteligența artificială în cazul lui Optimus a fost modificată pentru a detecta obiectele și oamenii de zi cu zi. Vorbind la Ziua AI, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a spus că robotul a fost conceput pentru a fi genul de ajutor la domiciliu pe care l-ai putea cumpăra într-o zi ca un cadou pentru părinții tăi.

Citește și: Un singur atac al hackerilor face pagube în medie de 4,4 milioane de dolari. Vezi care au fost cele mai vizate ținte ale infractorilor cibernetici în 2022

„Optimus este proiectat să fie un robot extrem de capabil, realizat în volum foarte mare – probabil, în cele din urmă, milioane de unități”, a spus Musk. „Și se preconizează că va costa mult mai puțin decât o mașină”.

Nu doar Tesla își implementează inteligența artificială într-o  formă fizică. De asemenea, Google remodelează lumea roboticii, oferind creierului său avansat de învățare automată un corp de robot. În 2022, Google și-a introdus tehnologia AI, numită Palm Say-Can, în roboții construiți de Everyday Robots (o companie formată din inițiativa Google X). În loc să fie programat cu comenzi precum „Dacă x, atunci y”, creierul robotului folosește învățarea automată pentru a înțelege instrucțiuni vagi precum „Mi-e foame”, apoi elaborează pașii pentru a rezolva problema.

Gigantul tehnologic a bifat cea mai recentă tehnologie de inteligență artificială pentru manipularea limbajului, numită PaLM, pe roboții de la Everyday Robots, una dintre diviziile experimentale ale companiei-mamă Alphabet. Acesta a dezvăluit marți tehnologia rezultată, numită PaLM-SayCan.

Cu această tehnologie, modelul de limbaj AI al Google aduce suficiente cunoștințe despre lumea reală pentru a ajuta un robot să interpreteze o comandă umană vagă și să însiruiască o secvență de acțiuni pentru a răspunde. Acest lucru este în contrast puternic cu acțiunile scrise cu precizie pe care majoritatea roboților le urmează în circumstanțe strict controlate, cum ar fi instalarea parbrizelor pe o linie de asamblare a mașinii, Google ia în considerare și abilitățile robotului ca o modalitate de a stabili un curs de acțiune care este de fapt posibil cu abilitățile și mediul robotului.

Google și Tesla s-ar putea să nu fie companiile care vă vin în minte atunci când vă gândiți la roboți care să ne ajute în viața de zi cu zi. Dar acești giganți tehnologici sunt fața unei noi frontiere în designul roboților: droizi ultra-inteligenți proiectați să navigheze fără probleme în lumea noastră și să interacționeze cu oamenii din ea.

Citește și: Cum vor evolua vehiculele electrice în 2023? 3 predicții surprinzătoare pentru o piață în expansiune

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci