Keith Krach, fost subsecretar de stat pentru Economie în administrația Trump, a făcut o declarație fermă, susținând că România ar trebui să interzică TikTok. El a spus că platforma chineză reprezintă „cea mai mare amenințare pentru lumea liberă” și că România are toate mijloacele necesare pentru a lua această decizie, potrivit Antena 3 CNN
Krach a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă combinația dintre tehnologie și regimurile autoritare, precum cele din China, Rusia și Iran, care folosesc astfel de instrumente pentru a submina valorile democratice. Oficialul a precizat că SUA consideră aplicația o amenințare la siguranța națională și că există un consens larg privind pericolul pe care îl reprezintă pentru democrație.
„Este un semnal de alarmă pentru SUA și pentru lumea liberă. Rusia, Iran și China complotează pentru a distruge democrațiile, nu se vor opri la România. Privim ce se întâmplă pe TikTok și evoluția din ultimii 6 ani.
Noi am tot încercat să interzicem aplicația, în SUA este o amenințare la siguranța națională. Toată lumea e de acord că este cea mai mare amenințare pentru SUA și pentru lumea liberă”, a afirmat Keith Krach, întrebat despre implicarea Rusiei în alegerile din România.
Te-ar mai putea interesa și: TikTok, aproape să se închidă în SUA. Compania-mamă, obligată să vândă aplicația până pe 19 ianuarie 2025
foto: Keith Kratch
Întrebat dacă TikTok ar trebui să fie interzis în SUA și Europa, Krach a răspuns afirmativ, descriind platforma drept un „balon de supraveghere” care poate fi transformat într-o armă de influență masivă, având la dispoziție datele a sute de mii de utilizatori. El a explicat că, deși unele state americane, precum Montana, au reușit să interzică aplicația, la nivel național este dificil din cauza influenței și lobby-ului intens făcut de compania-mamă, ByteDance.
Krach a adăugat că interzicerea TikTok în România ar reprezenta un semn de leadership important în fața amenințărilor tehnologice globale.
„Dacă România ar interzice TikTok ar fi o dovadă de leadership, iar în acest moment aveți toate pârghiile necesare să faceți asta. Am reușit în statul Montana din SUA, am încercat să facem la nivelul întregii țări, însă e foarte greu pentru că unele companii au făcut să fie foarte greu pentru că au lobby la cel mai înalt nivel, au investit foarte mult. Speranța mea e că pe viitor TikTok și restul aplicațiilor similare vor fi interzise”.
Oficialul american a avertizat că tehnologia joacă un rol central în războiul dus de regimurile autoritare împotriva democrațiilor.
Te-ar mai putea interesa și: Cum protestează unii români pe TikTok, după anularea alegerilor: își taie buletinele și pașapoartele, îndemnând să le fie urmat exemplul!