Tonul din conserve este contaminat cu mercur, o substanță extrem de toxică pentru sistemul nervos. Două organizații neguvernamentale au lansat un avertisment și au cerut Comisiei Europene să scadă limita autorizată de mercur din ton la nivelul celei stabilite în cazul altor specii de pește, notează MSN.
148 de conserve de ton selectate aleatoriu din cinci țări europene (Germania, Anglia, Franța, Italia și Spania) și testate la un laborator independent au relevat prezența mercurului, unele niveluri fiind de până la patru ori mai mari decât standardele europene. Limita maximă stabilită în cazul altor specii de pește este de 0,3 miligrame de mercur la un kilogram.
În cazul tonului, nivelul maxim în vigoare este de 1 miligram de mercur la 1 kilogram, Uniunea Europeană stabilind această limită la pește proaspăt, și nu la produsul finit, în conservă. Asta înseamnă că tonului i se atribuie o toleranță maximă la mercur, de trei ori mai mare decât a speciilor mai puțin contaminate.
”Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene (Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia) şi le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, relevă ONG-ul în ancheta sa.
Cele două ONG-uri care au tras semnalul de alarmă acuză dorința de profit a companiilor din domeniu și subliniază că mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează fiind concentrația de mercur a alimentului.
”Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funţcie de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, arată Bloom.
De asemenea, cele două ONG-uri subliniază că ”niciun motiv sanitar nu justifică această diferenţă. Mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentraţia de mercur a alimentului”, potrivit Euronews.