Potrivit Institutului central de statistică (KSH), din cele 8.000 de locuințe cumpărate de străini în Ungaria în 2022, cele mai multe au fost achiziționate de germani, numărul apartamentelor pentru care au fost încheiate actele fiind de 2.127.
Aproape jumătate dintre cumpărătorii germani au achiziţionat o locuinţă în judeţele Somogy sau Zala, ambele de la graniţa de vest a Ungariei. În medie, un cumpărător german a plătit 29,1 milioane de forinţi pentru locuinţa sa din Ungaria.
Pe locul al doilea se situează slovacii, care anul trecut au cumpărat 1.042 de locuinţe în Ungaria, potrivit agenţiei de presă MTI. În cele mai multe cazuri slovacii au cumpărat locuinţe în judeţele de la graniţa Ungariei cu Slovacia (Borsod-Abaúj-Zemplén şi Gyor-Moson-Sopron) şi au plătit în medie suma de 27,9 milioane de forinţi. În plus, aproape două treimi din cumpărătorii de case slovaci sunt în vârstă de cel puţin 65 de ani.
Cetăţenii chinezi, care în urmă cu un an erau pe locul al doilea în topul celor mai mari cumpărători străini de locuinţe în Ungaria, au cumpărat în 2022 un număr de 814 proprietăţi rezidenţiale, dintre care 94% în capitala Budapesta. Însă cumpărătorii chinezi au plătit, în medie, 63,3 milioane de forinţi pentru locuinţele pe care le-au achiziţionat.
Pe locul patru se situează românii, care anul trecut au cumpărat 750 de locuinţe în Ungaria, urmaţi de britanici cu 690 de locuinţe şi austrieci cu 462 de locuinţe cumpărate în Ungaria.
Casele din Ungaria, care vin la pachet și cu terenuri de câteva mii de metri pătrați, sunt disponibile la prețuri de 10 ori mai mici decât în România.
Cei mai mulți români care și-au cumpărat o casă în Ungaria sunt din Arad și Timișoara. Aceștia au ales să cumpere case la prețuri între 5.000 și 10.000 de euro care includ teren și toate utilitățile necesare. De regulă, prețurile caselor din Ungaria încep de la 2.500 de euro.
Prețurile sunt cu mult sub cele din România, unde un apartament cu două sau trei camere ajunge și la 100.000 de dolari în București. Așadar, este foarte greu pentru majoritatea românilor să își cumpere o locuință fără să apeleze la un credit pe 10-30 de ani.
La doar câțiva kilometri de granița cu România sute de români au cumpărat case cu terenuri de peste 2.000-3.000 de metri pătrați la doar 5.000 de euro. Casele sunt într-o stare bună, dar au fost abandonate de proprietarii care au ales să meargă în alte zone ale țării pentru a găsi locuri de muncă mai bune.
Românii însă nu sunt afectați de acest lucru deoarece fac aproape o oră până la granița cu România sau lucrează chiar de acasă.