În 2024, românii se vor bucura de un număr considerabil de sărbători legale și zile libere oferite de stat, însă, comparativ cu alte țări europene, România nu se află printre lideri în acest clasament. Deși numărul de sărbători legale crește anual, România se situează mai aproape de coada listei în ceea ce privește zilele libere acordate, arată România TV.
Franța, de exemplu, este recunoscută pentru tradiția sa de a-și lua concediu o lună întreagă, în special în august. Această practică reflectă nu doar generozitatea zilelor libere oferite de stat, dar și o cultură a echilibrului între viața profesională și cea personală. La polul opus, Statele Unite ale Americii ocupă ultimul loc în clasamentul zilelor libere.
Potrivit unui studiu realizat de Expedia, americanii își iau doar 11 zile de concediu pe an, fiind astfel cetățenii cu cele mai puține zile libere la nivel global. Un procent semnificativ dintre americani, 65%, se simt „privați de vacanță”, iar mulți dintre ei nu reușesc să își folosească toate zilele de concediu disponibile.
„Vinovăția, cultura agitației și stresul planificării unei călătorii sunt motivele pentru care 65% dintre americani spun că sunt ‘privați de vacanță’, cea mai mare rată în peste un deceniu de când Expedia urmărește acest lucru. Având în vedere că mai mult de jumătate dintre americani nu își folosesc toate zilele de concediu de odihnă anual, în ciuda faptului că beneficiază de cele mai puține zile de concediu la nivel global, este clar că ar trebui să revizuim relația noastră cu timpul de concediu”, explică cei care au realizat studiul.
Te-ar putea interesa și: Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România. Ce prevede Codul Muncii
În Europa, Spania se remarcă prin numărul mare de zile libere, cu 38 de zile în 2024, ceea ce le permite angajaților să își planifice vacanțele și să petreacă mai mult timp cu familia și prietenii. În anul 2020, Spania a atins un record cu 40 de zile libere. Alte țări europene cu un număr generos de zile libere includ Elveția cu 26 de zile și Albania cu 21 de zile, la fel ca Bosnia și Herțegovina.
Germania, cunoscută pentru economia sa robustă și industriile performante, oferă în 2024 un număr de 18 zile libere, cu una mai puțin față de 2020. În Cipru, angajații vor beneficia de 16 zile libere, aceleași ca și în anul anterior, ceea ce le oferă destul timp pentru vacanțe și relaxare.
Deși românii au început să primească din ce în ce mai multe sărbători legale în calendarul zilelor libere, aceștia nu se bucură de un număr atât de mare de zile libere comparativ cu alte state europene. Cu toate acestea, tendința de creștere a numărului de zile libere este un pas pozitiv spre îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea personală.
Citește și: 2 zile libere în plus de la stat pentru o categorie de români. Proiectul de lege se află în dezbatere