Tot mai multe companii le permit angajaților să lucreze din destinații de vacanță, informează economedia.ro. Salariații ar renunța la munca de la birou pentru „munca de oriunde” în orice moment.
Dalia Hamiyeh, director de comunicare la Publicis în Lausanne, va petrece o săptămână lucrând de la distanță în Liban, țara de proveniență a familiei sale. Grupul media francez a început să le permită angajaților să lucreze până la 6 săptămâni pe an din oricare dintre cele peste 100 de țări în care are birouri.
Te-ar putea interesa și: 2023, anul schimbărilor pentru mulți salariați din România. De ce se tem românii când caută alt loc de muncă – sondaj
„Cei mai mulți dintre noi folosesc acest timp în timpul verii”, a spus Hamiyeh.
„Vacanțele de lucru” de vară înseamnă, în esență, efectuarea unei munci dintr-o destinație de vacanță. Conceptul este relativ nou în meniul extins al opțiunilor de lucru post-Covid. Cu toate acestea, se pare că cererea este puternică. Un sondaj realizat de YouGov arată că 53% dintre americanii care pot lucra de la distanță au declarat că sunt interesați să își facă o vacanță de lucru în următorul an. Interesul cel mai mare s-a constatat în rândul persoanelor cuprinse între 18 și 34 de ani.
Multe companii au răspuns dorințelor angajaților și permit așa-numitele săptămâni de „lucru de oriunde”. Sundar Pichai, directorul executiv al Alphabet și Google, le permite salariaților să lucreze temporar dintr-o altă locație decât biroul lor principal, iar acest lucru se va întâmpla 4 săptămâni pe an.
„Angajații Google vor putea lucra temporar dintr-o altă locație decât biroul lor principal timp de până la patru săptămâni pe an (cu aprobarea managerului)”, declară Sundar Pichai.
Totodată, banca americană Citigroup le-a permis angajaților anul trecut să lucreze de la distanță în ultimele 2 săptămâni din august și decembrie. Multe companii încep să vadă vacanțele de lucru drept un beneficiu pentru salariați. În cele mai multe cazuri, opțiunea apare după negocieri tensionate. Multe societăți consideră că săptămânile de „lucru de oriunde” pot stimula productivitatea.
Richard Beech este cofondator al Electroheads, un brand de comerț electronic de biciclete și scutere cu sediul în Londra. El a evadat într-o casă de lângă plajă din Cornwall pentru a lansa site-ul web al companiei, în urmă cu un an. El și-a dus sarcinile până la bun sfârșit în timp ce făcea și surf în fiecare zi.
Cu toate acestea, orice companie care oferă angajaților un astfel de serviciu trebuie să se descurce cu probleme de reglementare. Dintre acestea, menționăm: obligațiile fiscale în cazul în care un salariat depășește o anumită perioadă de timp într-un anumit loc, reguli de imigrare și asigurări și protocoale de siguranță.
Citește și despre următorul subiect: Locul de muncă din Capitală plătit cu 1.200 de euro net pe lună. Nu ai nevoie de studii sau de diplomă de BAC