Ambasada României la Roma a organizat o sesiune de informare pe parcursul zilei de astăzi, moment în care s-a vorbit despre pensiile comunitare, susține rotalianul.com. Un consilier politic a discutat problemele de muncă și sociale, oferind detalii despre ajutorul bănesc destinat românilor care au lucrat atât în Italia, cât și în țara de origine.
Andrei Sfîrloagă a vorbit despre problemele de muncă și de natură socială în cadrul Ambasadei României la Roma. Consilierul diplomatic a informat că pensia comunitară poate fi obținută în două etape, așa cum reiese din condițiile statului român și al celui italian. Mai exact, Sfîrloagă a menționat că persoanele care se regăsesc în această situație nu trebuie să îndeplinească criteriile de pensionare simultan. Cererea de pensionare depusă în statul în care este stabilită adresa de domiciliu este mai mult decât suficientă în această situație. Ajutorul poate fi dobândit și de la celălalt stat, însă doar în momentul în care sunt îndeplinite toate criteriile necesare.
„Nu trebuie să îndepliniți cerințele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneți cererea de pensionare în statul în care aveți domiciliul și dacă îndepliniți cerințele obțineți pensia. Ulterior o veți obține și de la celălalt stat, în momentul în care veți îndeplini condițiile”, susține consilierul diplomatic.
Te-ar putea interesa și următoarea știre: Un român a surprins statul italian. A refăcut un pasaj pieton din banii proprii. Reacția oficialilor italieni l-a șocat
Vârsta standard pentru pensionare în România este de 65 pentru bărbați și 63 pentru femei. Pe de altă parte, în Italia, toți cetățenii își încheie activitatea profesională la 67 ani, indiferent de gen. Stagiul minim de cotizație diferă la nivelul celor două state: în țară este de 15 ani, în Italia este de 20.
Sfîrloagă a menționat că românii greșesc în momentul în care depun cererea de pensionare în altă zonă față de cea de rezidență. Acesta este și principalul motiv pentru care a avut loc ședința de informare la Ambasada României.
„Una din greșelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele țări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidență. De exemplu, multe persoane merg în vacanță în România și depun acolo cerere de pensionare. Din verificări rezultă apoi că ultimul loc de muncă și domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă inițial cererea și așa se produc blocajele”, explică consilierul.
Citește și: Alertă pentru românii din Italia. 3,5 milioane de persoane riscă să rămână fără apa de la robinet