- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Trei americani au câștigat premiul Nobel pentru Economie 2022. Ben Bernanke, fost președinte al Fed, și alți doi economiști au dus trofeul peste ocean!

10 Oct, 15:43 • Gabriela Andreescu
Premiul Nobel pentru Economie 2022 merge în SUA, la 3 profesori: fostul președinte al Rezervei Federale Americane, Ben Bernanke, profesorul Douglas Diamond de la Univ. din Chicago, şi prof. Philip Dybvig de la Universitatea Washington din St. Louis.
Trei americani au câștigat premiul Nobel pentru Economie 2022. Ben Bernanke, fost președinte al Fed, și alți doi economiști au dus trofeul peste ocean!

Ben Bernanke, fostul președinte al Rezervei Federale Americane, și profesorii Douglas Diamond (Universitatea din Chicago) și Philip Dybvig (Universitatea Washington din St. Louis) au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Economie în 2022, a anunțat Academia suedeză, într-un comunicat.

„Laureații din acest an pentru economie au îmbunătățit considerabil înțelegerea rolului băncilor în economie, în special în timpul crizelor financiare. O constatare importantă în cercetarea lor este de ce evitarea prăbușirii băncilor este vitală”, a transmis serviciul de presă al Comitetului Nobel.

Ben Bernanke, fost profesor la Princeton University, a condus sistemul băncii centrale americane, din postura de președinte al Rezervei Federale, în perioada 2006-2014, inclusiv pe timpul marii crize financiare din 2007-2012. Ulterior, s-a alăturat grupului de cercetare Brookings Institution.

„Într-o lucrare din 1983, Ben Bernanke a arătat, folosind analize statistice și surse istorice, că panicile bancare duc la falimente bancare și că acest mecanism a transformat o recesiune destul de obișnuită din anii ’30 în cea mai spectaculoasă și severă depresiune pe care am văzut-o în istoria modernă”, a declarat John Hassler, membru al comitetului de acordare a premiului Nobel pentru economie.

El a analizat în mod particular marea criză economică din anii 1930, cea mai gravă criză economică din istoria modernă. Ben Bernanke a reușit să arate cum retragerile masive au fost factorul decisiv care a dus la prelungirea și la agravarea crizei. A fost momentul în care, pe fondul unei supraproducții, a scăzut dramatic activitatea economică mondială.

Te-ar putea interesa și: Criza economica în Romania se lasă așteptata! FMI a dublat estimatul de creștere al economiei noastre pentru 2022! 4,7% va fi creșterea așteptată pe tot anul

Ceilalți câștigători al prestigiosului premiu din domeniul economiei sunt Philip Dybvig și Douglas Diamond. În vârstă de 67 de ani, Dybvig este specializat în evaluare de active, investiții și guvernanță corporativă.  Douglas Diamond, 69 de ani, este specializat în studiul intermedierii financiare, al crizelor financiare și al lichidității.
Despre ceilalți doi laureați de anul acesta, Diamond și Dybvig, Comitetul Nobel spune că ei au prezentat o soluție tocmai la problema identificată de Bernanke, arătând importanța asigurărilor depozitelor de către guvern. Cei doi specialiști americani au dezvoltat modele teoretice care arată de ce băncile există și de ce ele devin vulnerabile odată ce apare zvonul privind o prăbușire iminetă.

Premiul în valoare de 920.000 de euro va fi împărțit între cei 3 laureați.

Cei trei laureați ai premiului Nobel pentru economie din 2022
Cei trei laureați ai premiului Nobel pentru economie din 2022

Acest premiu este ultimul din runda din 2022 a premiilor Nobel.

Câștigătorii pentru medicină au fost Svante Paabo din Suedia, pentru fizică Alain Aspect din Franța, John F. Clauser din Statele Unite și Anton Zeilinger din Austria, iar pentru chimie Carolyn R. Bertozzi din Statele Unite. Bertozzi, compatriotul ei K. Barry Sharpless și danezul Morten Meldal.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat franțuzoaicei Annie Ernaux, iar Premiul Nobel pentru Pace activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, precum și ONG-ului rus pentru drepturile omului Memorial și ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăți civile.

Citește și: Ministrul Apărării, noi detalii despre un război nuclear. Dîncu: „Europa nu are potențialul pe care îl are Rusia”

Cel mai așteptat premiu, Nobelul pentru Pace, în anul războiului dintre Ucraina și Rusia, a revenit lui Ales Bialiatski, miltant al drepturilor omului din Belarus în cadrul Centrului Viasna, principala organizaţie de apărare a drepturilor omului din țara respectivă. Premiul a fost împărțit cu ONG-lui Memorial, cel mai vechi ONG de apărare a drepturilor omului din Rusia și ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăţi civile. Comitetul Nobel a ţinut să sublineze că „premiul nu este contra lui Vladimir Putin dar acesta trebuie să pună capăt represiunii contra militanţilor”.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat economiștilor David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens pentru „contribuțiile empirice la economia muncii” și „contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...