„Laureații din acest an pentru economie au îmbunătățit considerabil înțelegerea rolului băncilor în economie, în special în timpul crizelor financiare. O constatare importantă în cercetarea lor este de ce evitarea prăbușirii băncilor este vitală”, a transmis serviciul de presă al Comitetului Nobel.
Ben Bernanke, fost profesor la Princeton University, a condus sistemul băncii centrale americane, din postura de președinte al Rezervei Federale, în perioada 2006-2014, inclusiv pe timpul marii crize financiare din 2007-2012. Ulterior, s-a alăturat grupului de cercetare Brookings Institution.
„Într-o lucrare din 1983, Ben Bernanke a arătat, folosind analize statistice și surse istorice, că panicile bancare duc la falimente bancare și că acest mecanism a transformat o recesiune destul de obișnuită din anii ’30 în cea mai spectaculoasă și severă depresiune pe care am văzut-o în istoria modernă”, a declarat John Hassler, membru al comitetului de acordare a premiului Nobel pentru economie.
El a analizat în mod particular marea criză economică din anii 1930, cea mai gravă criză economică din istoria modernă. Ben Bernanke a reușit să arate cum retragerile masive au fost factorul decisiv care a dus la prelungirea și la agravarea crizei. A fost momentul în care, pe fondul unei supraproducții, a scăzut dramatic activitatea economică mondială.
Te-ar putea interesa și: Criza economica în Romania se lasă așteptata! FMI a dublat estimatul de creștere al economiei noastre pentru 2022! 4,7% va fi creșterea așteptată pe tot anul
Ceilalți câștigători al prestigiosului premiu din domeniul economiei sunt Philip Dybvig și Douglas Diamond. În vârstă de 67 de ani, Dybvig este specializat în evaluare de active, investiții și guvernanță corporativă. Douglas Diamond, 69 de ani, este specializat în studiul intermedierii financiare, al crizelor financiare și al lichidității.
Despre ceilalți doi laureați de anul acesta, Diamond și Dybvig, Comitetul Nobel spune că ei au prezentat o soluție tocmai la problema identificată de Bernanke, arătând importanța asigurărilor depozitelor de către guvern. Cei doi specialiști americani au dezvoltat modele teoretice care arată de ce băncile există și de ce ele devin vulnerabile odată ce apare zvonul privind o prăbușire iminetă.
Premiul în valoare de 920.000 de euro va fi împărțit între cei 3 laureați.
Acest premiu este ultimul din runda din 2022 a premiilor Nobel.
Câștigătorii pentru medicină au fost Svante Paabo din Suedia, pentru fizică Alain Aspect din Franța, John F. Clauser din Statele Unite și Anton Zeilinger din Austria, iar pentru chimie Carolyn R. Bertozzi din Statele Unite. Bertozzi, compatriotul ei K. Barry Sharpless și danezul Morten Meldal.
Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat franțuzoaicei Annie Ernaux, iar Premiul Nobel pentru Pace activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, precum și ONG-ului rus pentru drepturile omului Memorial și ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăți civile.
Cel mai așteptat premiu, Nobelul pentru Pace, în anul războiului dintre Ucraina și Rusia, a revenit lui Ales Bialiatski, miltant al drepturilor omului din Belarus în cadrul Centrului Viasna, principala organizaţie de apărare a drepturilor omului din țara respectivă. Premiul a fost împărțit cu ONG-lui Memorial, cel mai vechi ONG de apărare a drepturilor omului din Rusia și ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăţi civile. Comitetul Nobel a ţinut să sublineze că „premiul nu este contra lui Vladimir Putin dar acesta trebuie să pună capăt represiunii contra militanţilor”.
Anul trecut Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat economiștilor David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens pentru „contribuțiile empirice la economia muncii” și „contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate”.