- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Trump pierde și bani, nu doar capital politic. După dezbaterea cu Kamala, acțiunile Trump Media au scăzut cu 13%

12 Sep, 11:27 • Russo George
Prețul acțiunilor companiei Trump Media & Technology Group a scăzut cu peste 13% miercuri, la o zi după dezbaterea prezidențială dintre Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris, care a fost intens criticată, potrivit CNBC.
Trump pierde și bani, nu doar capital politic. După dezbaterea cu Kamala, acțiunile Trump Media au scăzut cu 13%

Acțiunile Trump Media au înregistrat cea mai scăzută valoare intraday de la momentul în care compania, care deține platforma de socializare Truth Social, a început să fie tranzacționată public sub simbolul DJT pe Nasdaq, la sfârșitul lunii martie.

Investitorii văd adesea achiziționarea de acțiuni în Trump Media ca o modalitate de a paria pe viitorul politic al fostului președinte american și actual candidat republican. Potrivit companiei, succesul afacerii este legat parțial de popularitatea lui Trump.

„Valoarea companiei va crește sau va scădea în funcție de perspectivele sale electorale”, susțin analiștii, potrivit News.ro.

Scăderea semnificativă a acțiunilor de miercuri sugerează că dezbaterea de marți, desfășurată la Philadelphia, a dezamăgit o parte dintre susținătorii lui Trump. Criticii, atât liberali cât și conservatori, au considerat că Harris a fost mai bine pregătită și mai articulată, în timp ce Trump „a mușcat repetat din momeala aruncată” pentru a-l devia de la subiect.

Echipa vicepreședintei Harris a lansat provocarea unei noi dezbateri, la care Trump a răspuns spunând că „s-ar putea să nu fie de acord cu asta”. Într-o postare pe Truth Social, Trump a reiterat că Harris „a vrut o altă dezbatere doar pentru că a fost bătută rău”, adăugând: „De ce aș face o revanșă?”.

Acțiunile Trump Media se prăbușesc

În timpul tranzacțiilor de marți, acțiunile companiei au crescut cu până la 10%, sugerând optimismul inițial al pieței față de performanța lui Trump în dezbatere. Cu toate acestea, creșterea de la începutul săptămânii a fost doar un moment de respiro după o scădere de aproape 75% a acțiunilor în ultima săptămână, în raport cu nivelul maxim din martie, când Trump Media a fuzionat cu o firmă paravan.

Criza recentă a coincis cu retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială și cu susținerea lui Harris ca înlocuitoare în campania electorală. Totodată, a survenit cu puțin timp înainte de data la care Trump și alți membri ai companiei ar putea începe să își vândă acțiunile, începând cu 19 septembrie.

Trump deține aproximativ 57% din acțiunile companiei, iar la prețul de miercuri dimineață, această participație era evaluată la aproape 1,8 miliarde de dolari.

Citește și: Kamala Harris susţine că planul economic al lui Trump ar creşte inflaţia şi ar duce economia SUA în recesiune, în timp ce fostul preşedinte spune că inflaţia este deja la cote „cum puţini au văzut vreodată”