Raportul anual al Comisiei Europene privind progresele realizate de Turcia pe drumul mult-amânatei sale aderări la UE este „incorect şi părtinitor”, după spusele Ministerului de Externe turc, relatează joi Reuters, conform știripesurse.ro.
Raportul executivului UE de miercuri a criticat aspru Turcia pentru „recidivele grave” în materie de standarde democratice, stat de drept, drepturile omului şi independenţă judiciară.
„Respingem categoric afirmaţiile şi criticile nefondate şi incorecte, în special privind criteriile politice şi capitolul referitor la sistemul judiciar şi drepturi fundamentale”, susţine Ministerul de Externe turc într-un comunicat.
De asemenea, raportul Comisiei Europene atenționează faptul că țara în cauză nu a respectat principiile statului de drept, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în lupta sa împotriva terorismului.
Te-ar mai putea interesa și: Turcia, ultimul trend în retailul de fashion din România. Brandurile românești nu își mai găsesc locul de mărcile turcești și cele poloneze!
Ministerul turc susţine că alegaţiile sunt incorecte şi evidenţiază „nesinceritatea abordării UE şi un dublu standard clar”, adăugând că există chestiuni legate de drepturile fundamentale în privinţa cărora există dispute chiar între statele membre ale UE.
Raportul Comisiei este menit să evalueze progresele realizate pentru îndeplinirea standardelor pentru aderarea la UE şi ar putea tensiona relaţiile deja problematice cu Ankara din cauza migraţiei şi, mai recent, a războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza.
Procesul de aderare la Uniunea Europeană a fost îngheţat timp de ani de zile după ce au fost declanşate negocierile de aderare în 2005, notează Reuters.
Potrivit euronews.ro, în 1987, Turcia și-a depus oficial cererea de aderare la CEE. Abia în luna decembrie a anului 1999, liderii UE, în timpul unui Consiliu European de la Helsinki, au declarat în unanimitate Turcia ca fiind țară candidată.
„Turcia este un stat candidat care poate să adere la Uniune pe baza acelorași criterii ca și ale celorlalte state candidate”, au scris liderii în concluziile lor de la acel moment.
Declarația a oferit țării, de asemenea, acces la milioane de fonduri UE de preaderare.
Citește mai multe știri: Vești noi în ceea ce privește lucrările de pe Autostrada Transilvania. Ofertele pentru viaductele scoase din contractul cu UMB pot fi depuse până pe 23 octombrie. Constructorul Ictaș din Turcia a depus contestație la CNSC