- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Turcia va taxa companiile cu 10% pentru reducerea deficitului bugetar

01 Oct, 23:53 • Stefan Simion
Turcia va aplica o nouă măsură fiscală, începând cu anul 2025, pentru reducerea deficitului bugetar. Este vorba despre impunerea unui impozit de minimum 10% companiilor.
Turcia va taxa companiile cu 10% pentru reducerea deficitului bugetar

Potrivit unui decret publicat de Ministerul Trezoreriei și Finanțelor în Monitorul Oficial, noile reguli privind impozitul pe profit au ca scop să asigure că veniturile corporative sunt impozitate la o rată minimă de 10%, înainte de deduceri și scutiri.

Această reformă este în concordanță cu strategia continuă de consolidare fiscală a Turciei, sub conducerea ministrului Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Simsek. Acesta a subliniat importanța simplificării legislației fiscale și limitarea deducerilor și scutirilor fiscale, ca parte a unei schimbări de politică menite să stabilizeze economia, scrie bloomberg.com

Citeste si Șocul trăit de un cuplu în Turcia! Ce condiții de coșmar au întâlnit la cazarea „de lux” pe care au plătit 1.300 de euro

Turcia taxează companiile cu 10% pentru reducerea deficitului bugetar

Guvernul turc a revizuit prognoza deficitului bugetar pentru 2024, reducând-o la 3,1% din produsul intern brut (PIB), față de prognoza anterioară de 3,4%.

Pentru 2023, deficitul este estimat la 4,9%. Investitorii consideră aceste măsuri fiscale esențiale pentru sprijinirea politicii monetare în lupta continuă a Turciei împotriva inflației.

Modificările recent introduse în codul fiscal al Turciei pentru companii includ următoarele prevederi:

  • Impozit minim pe profit: Veniturile corporative vor fi impozitate la o rată minimă de 10%, înainte de orice deduceri sau scutiri.
  • Proiecte de tip construire-operare-transfer: Veniturile din proiectele dezvoltate sub modelele construire-operare-transfer și parteneriat public-privat vor fi impozitate cu o rată de 30%.
  • Scutirea de impozit pentru fonduri: Scutirea fondurilor de la impozitul pe profit va depinde acum de distribuirea a cel puțin 50% din veniturile lor imobiliare sub formă de dividende.
  • Eliminarea scutirii pentru vânzările imobiliare: Scutirea de impozit pentru vânzările imobiliare corporative a fost abrogată.

Citeste si Care este bugetul mediu al unui turist în Turcia. Ţara a devenit o destianţie de vacanţă preferată a românilor

Turcia mizează pe simplificarea legislației fiscale

Reformele ministrului de finanțe Mehmet Simsek sunt așteptate să ajute Turcia să își micșoreze deficitul bugetar și să îmbunătățească încrederea investitorilor.

Ne concentrăm pe simplificarea legislației fiscale și pe restrângerea domeniului de aplicare al scutirilor pentru a consolida cadrul fiscal”, a declarat Simsek într-o declarație mai veche.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult