Aflată deja într-o situație dezastruoasă, economia Turciei va fi agravată de cutremurele din ultima săptămână. Estimările pagubelor, în acest moment, arată o inflație extrem de ridicată și riscuri majore la adresa bugetului, scrie capital.ro, conform Bloomberg.
La patru zile distanșă de la cutremure, la primele ore ale dimineții de 9 februarie, bilanțul oficial al deceselor a urcat la peste 17.000 de morți (n. red. în total, în urma seismului, până acum au murit, conform datelor publicate de autorități, peste 20.000 de oameni. 17.134 de decese în Turcia, iar alte 3.317 în Siria).
De asemenea, numărul răniților a urcat la 66.000 de răniți. În Siria, în momentul actual, datele nu sunt concrete din cauza situației grave cu care Turcia se confruntă.
Se încearcă evaluarea impactului exact al cutremurelor asupra economiei Turciei. PIB-ul țării este de 819 miliarde de dolari. Statul se confruntă, deja, cu o creștere dezechilibrată din cauza unor politici nesusținute din punct de vedere economic, Ankara confruntându-se cu o rată a inflației fără precedent.
„Costul acestor dezastre loveşte economia Turciei într-un moment în care încrederea investitorilor era deja afectată.”, declară Nick Stadtmiller, analist Medley Global Advisors din New York.
Mai citește și: Val de poluare în Sibiu! Tiberiu Mitrea: „Ar fi indicat ca oamenii să se protejeze puțin zilele acestea când ies afară”
Președintele Turciei, Racep Erdogan, a vizitat zonele afectate. Din declarațiile acestuia reiese că în maximum un an, totul va arăta ca înainte.
Tot el a mai anunțat și un ajutor de 10.000 de lire, echivalentul a 531 de dolari, fiecărei familii afectate. Supraviețuitorii care nu au unde să locuiască, vor fi cazați în hotelurile de pe coastă.
Economia Turciei este grav afectată de cutremurele care au devastat sud-estul țării. Efectele negative nu se opresc, însă, aici, specialiștii spunând că există mai multe riscuri la bugetul țării.
„Conform estimărilor noastre iniţiale, cheltuielile publice privind cutremurele vor fi echivalente cu 5,5% din PIB.”, spune economistul Bloomberg, Selva Bahar Baziki
Te-ar mai putea interesa și: Număr record de prosumatori de energie electrică în România! ANRE a publicat estimările pentru 2023