Decizie fără precedent! Banca elvețiană UBS trebuie să plătească în SUA penalități în valoare totală de 1.4 miliarde de dolari, informează gandul.ro.
Banca elvețiană a fost acuzată de fraudă și de abateri în oferta pe care o punea la dispoziție, în ceea ce privește titlurile de garantare cu credite ipotecare. Potrivit UBS, acordul este doar „o chestiune moștenită”, care ar fi apărut încă din perioada 2006 – 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare globale.
Citește și despre: Informația momentului pentru românii cu credite la bănci. Când vor scădea dobânzile? BNR: „Sunt mai multe evoluții de luat în seamă”
UBS a semnat acordul cu autoritățile americane. Acordul pune capăt unui lung proces intentat de Departamentul de Justiție împotriva unora dintre cele mai mari instituții financiare mondiale. Procesul are la bază declarațiile înșelătoare făcute cumpărătorilor de titluri garantate cu ipoteci. Până la acest moment, Departamentul de Justiție a recuperat 36 miliarde de dolari de la bănci și IFN-uri.
Înainte de criza din 2008, multe bănci au vândut pachete de credite ipotecare cumpărătorilor instituționali. La momentul respectiv, titlurile erau evaluate și clasificate în funcție de calitate. Cumpărătorii nu știau că acele credite ipotecare nu erau la fel de sigure pe cât arăta evaluarea instituțiilor bancare.
Exact ca în cazul altor bănci, gigantul elvențian știa că ipotecile vândute clienților nu respectau standardele de subscriere. Multe instituții bancare și-au recunoscut vina și au încheiat un acord cu Departamentul de Justiție.
Procurorii americani au transmis că banca elvețiană a efectuat o diligență „extinsă” asupra împrumuturilor înainte de a crea și de a vinde valori mobiliare clienților săi. UBS a continuat să vândă ipotecile, urmărind doar succesul financiar, chiar dacă gigantul știa despre problemele semnificative pe care le avea în raport cu produsele financiare. 18 instituții au încheiat un acord cu Departamentul de Justiție. Printre acestea se află și Bank of America, Citigroup, General Electric, Goldman Sachs, JPMorgan şi Wells Fargo.