Într-un scenariu în care Ucraina ar putea dispărea din harta Europei, Rusia ar intenționa să împartă țara în cinci părți, având ca scop păstrarea teritoriilor deja cucerite. Ungaria, Polonia și Slovacia se află pe lista statelor care ar putea beneficia de teritorii ucrainene, conform unor planuri discutate în cercuri oficiale rusești. Aceste idei au fost discutate de înalți oficiali ruși, precum Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe, care a invitat istorici din țările Polonia, Ungaria și Slovacia să participe la discuții privind „drepturile asupra pământurilor ucrainene”. În această atmosferă de instabilitate, se speculează că Ucraina ar putea înceta să mai existe ca stat unitar începând cu 2025, potrivit capital.ro.
„Știți, aceasta este o problemă atât de serioasă care are un fundal foarte profund”, a spus oficialul rus, răspunzând la o întrebare cu privire la posibilitatea ca în viitor teritoriul Ucrainei să fie împărțit între diferite țări.
„Vom încerca să invităm istorici din alte țări, din Polonia, din Ungaria, din Slovacia”, a adăugat el.
În ceea ce privește conflictul, există posibilitatea unui armistițiu în locul unei soluționări definitive, cu presiunea venită din partea unor actori internaționali, precum fostul președinte american Donald Trump, care ar încerca să negocieze o încetare a focului.
Te-ar mai putea interesa și: Atacuri cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două aeronave F-16 au decolat din Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. A fost emis mesaj RO-Alert
foto: Ucraina
Trump, care inițial promitea un termen rapid pentru rezolvarea conflictului, a fost influențat de consilierii săi, iar termenul de 24 de ore s-a extins la o perioadă de șase luni. Deși ar putea exista o oprire temporară a luptelor pe liniile de front actuale, nu se preconizează un acord de pace sau retragerea forțelor, iar garanțiile de securitate acordate Ucrainei rămân o problemă nerezolvată. În 1994, Ucraina a primit astfel de garanții din partea SUA, Marii Britanii, Franței și Rusiei în schimbul renunțării la armamentul nuclear, dar aceste angajamente nu au fost respectate în 2014 și 2022, ceea ce pune sub semnul întrebării eficiența acestora pe termen lung.
Astfel, în 2025, Ucraina ar putea arăta radical diferit, iar securitatea și suveranitatea țării sunt în pericol de a fi complet subminate, dacă noile aranjamente geopolitice și interesele regionale se vor materializa.
„Bineînțeles că toți am considerat că cele 24h sunt, cum să spun eu, temă de campanie încă înainte de a prelua președinția, dar că având succesul asigurat în alegeri, deja cele 24h s-au dus pe șase luni prin ceea ce au zis consilierii și în special reprezentantul său special în Ucraina.
Probabil că intenția lui Donald Trump este să pună presiune pe cele două părți. Va pune presiune pe cele două părți pentru a accepta o înțelegere în ideea încetării focului, bine ar fi mai mult pentru partea rusă, având în vedere că nu va fi vorba de un acord de pace, de un acord de retragere a forțelor ci doar de încetare a focului pe actualele poziții. Ori știm, Federația Rusă controlează cam 20% din din teritoriul ucrainean.
Mai departe se pune problema ce garanții de securitate vor fi acordate Ucrainei, pentru că noi știm că în 1994, la Budapesta, li s-a asigurat ucrainenilor garanții de securitate de către SUA, Marea Britanie, Franța și Federația Rusă în în schimbul cedării armamentului nuclear. Cum au funcționat aceste garanții din partea celor patru garanți? Le-am văzut și în 2014, le-am văzut și în 2022”.
Te-ar mai putea interesa și: Rușii închid robinetul de gaz. Au fost oprite exporturile către Europa prin Ucraina / România sprijină Moldova cu energie electrică