Românii ar putea rămână fără gustul unor produse tradiționale foarte populare sau, mai exact, al acelor alimente care încearcă să le imite aroma. După cum notează Radio România Actualități, a fost luată de Uniunea Europeană, care a interzis aromele alimentare ce imită fumul. Această măsură a fost propusă de către executivul comunitar și a fost aprobată de toate statele membre, urmând să intre în vigoare în două etape în următorii ani.
Uniunea Europeană a impus restricții asupra anumitor arome utilizate în industria alimentară, considerate periculoase pentru sănătate. Autoritățile au luat decizia de a interzice unele arome de fum folosite pentru produse tradiționale, după ce mai multe studii au arătat că acestea pot fi asociate cu riscul de cancer și infertilitate.
La recomandarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), UE a adoptat măsura de interzicere a anumitor arome artificiale folosite pentru a obține produse tradiționale.
Deși nu s-a stabilit cu exactitate care este cantitatea de arome artificiale folosite pentru produse tradiționale este periculoasă, s-a hotărât ca restricțiile să fie implementate într-o perioadă de cel mult cinci ani. Aceste arome, responsabile pentru gustul specific de fum, sunt adesea utilizate în produse cum ar fi carnea afumată, cârnații sau brânzeturile. Producătorilor li se va oferi o perioadă de tranziție pentru a găsi alternative sigure și sănătoase.
Te-ar putea interesa și: Recomandări de 1 Mai de la ANPC. „Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare!”
Recent, Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească autorizarea pentru opt tipuri de arome folosite în anumite alimente, chiar și pentru produse tradiționale pentru a conferi gust de fum. Decizia se bazează pe multiple rapoarte ştiinţifice furnizate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. Conform acestor rapoarte, cele opt arome prezintă riscuri confirmate de genotoxicitate, ceea ce înseamnă că aceste substanţe pot deteriora ADN-ul celulelor.
Noul regulament european propune două etape pentru eliminarea celor opt arome de fum de pe piaţa comunitară. Primul caz se referă la aromele utilizate pentru a înlocui metoda folosită pentru produse tradiționale, cum ar fi în cazul peștelui afumat, al cărnii sau al unor brânzeturi; aici se acordă un termen de cinci ani.
Cel de-al doilea caz este acela în care substanțele sunt adăugate pentru a oferi o aromă suplimentară unor alimente care nu au nevoie de acest lucru, cum ar fi supele, cartofii prăjiți sau sosurile. Pentru acestea, producătorii trebuie să le elimine mai rapid, având un termen de doi ani.