La fel cum România și alte state care s-au alăturat familiei europene de-a lungul timpului au beneficiat de fondurile UE destinate aderării, acum este rândul Ucrainei să beneficieze de acești bani. După cum transmite guvernatorul Transcarpatiei, regiune aflată la graniță cu țara noastră, Bruxellesul a pregătit investiții majore pentru această unitate administrativă, notează Știri pe surse.
Regiunea Transcarpatia din Ucraina, situată la granița cu România, a beneficiat de o alocare financiară substanțială din partea Uniunii Europene, după cum explică Viktor Mikita, șeful Administraţiei Militare Regionale Transcarpatia, în cadrul unei întâlniri la Satu Mare. Fondurile UE, care se ridică la zeci de milioane de euro, vor fi utilizate pentru implementarea unor proiecte de infrastructură esențiale, prioritare fiind domeniile sănătății, protecției mediului, reducerii poluării și inițiativelor comune între regiunile de frontieră, cu un accent deosebit pe securitate.
După cum explică acesta, fondurile UE vin pentru o serie de proiecte depuse de instituțiile din regiune. Mijita subliniază că Transcarpatia are un număr mare de proiecte selectate pentru granturi în cadrul programului „Interreg VI-A NEXT HUSKROUA”, finanțat de Uniunea Europeană.
Te-ar putea interesa și: Modul prin care sunt avantajați fermierii români de noul acord pentru import și tranzit de cereale ucrainene. Bruxelles-ul ia atitudine
Viktor Mikita a anunțat recent, laSatu Mare,în timpul unei ședințe Comitetului de monitorizare a programului de cooperare transfrontalieră „Interreg VI-A NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2021-2027”. În cadrul acestei ședințe a fost prezentată lista proiectelor aprobate, care au trecut de selecția competitivă, iar lista oficială a proiectelor aprobate va fi publicată după finalizarea tuturor procedurilor necesare, conform regulamentului programului.
Oficialul ucrainean â a subliniat că aceste rezultate sunt o dovadă clară a capacității regiunii de a atrage sprijin internațional și fonduri extrabugetare, mai ales în contextul invaziei ruse care face ca resursele Kievului să fie direcționate către armată și ajutorul umanitar.
„Acest rezultat demonstrează încă o dată că, în pofida războiului, datorită unor manageri eficienți, regiunea noastră poate atrage instrumente internaționale de sprijin, fonduri extrabugetare, într-un moment în care resursele statului sunt direcționate către nevoile Forțelor Armate și ale vieții comunitare. Mulțumim tuturor participanților și partenerilor pentru contribuția lor semnificativă la dezvoltarea regiunii”, a transmis oficialul ucrainean pe tema fondurilor de la UE.