Credit Suisse se află în cădere. Instituția de creditare s-a împrumutat cu 50 miliarde de euro, după scăderea masivă a acțiunilor, anunță digi24.ro. Ultimele informații arată că valoarea a fost redusă cu până la 30%.
Credit Suisse s-a confruntat cu momente dificile. Instituția de creditare a trebuit să ceară de urgență ajutorul Băncii Centrale Elvețiene, după ce valoarea acțiunilor pe burse a scăzut cu până la 30%. Cu toate acestea, reprezentanții au anunțat că măsura implementată este doar o „acţiune preventivă pentru întărirea lichidităţilor”. Atât Credit Suisse, cât și Banca Centrală Elvețiană au asigurat publicul că nu există niciun risc direct de contaminare, având în vedere sentimentele de neliniște care au fost generate de căderea Silicon Valley Bank, de săptămâna trecută.
Credit Suisse este a 17-a bancă de acreditare ca mărime la nivel european și este pe lista celor 30 instituții care pot provoca dezechilibre financiare pe piața globală în caz de prăbușire. Tocmai de aceea, reprezentanții sunt obligați să respecte fiecare regulă cu mult mai multă strictețe decât în alte cazuri. În declarația comună, cele două instituții au precizat că vor lua măsurile necesare pentru a fi respectate în continuare nevoile clienților.
Citește și: Modificări majore privind popririle bancare! Vești bune pentru cei care au datorii la ANAF
Ultimele informații arată că problemele identificate la Credit Suisse sunt de lungă durată. În ultima perioadă, banca a trecut prin acuzații de spionaj și fraudă, ceea ce a dus la o schimbare radicală a conducerii. Clienții bogați au început să-și retragă banii încă de anul trecut, pe fondul acestei instabilități.
Mai bine de 122 miliarde de euro au fost retrași, moment în care Credit Suisse a anunțat un plan de restructurare. Multe îngrijorări au fost identificate și în ceea ce privește asigurarea unor fonduri de urgență în cazul în care banca elvețiană va întâmpina probleme, astfel, valoarea acțiunilor a scăzut dramatic la bursă.
După criza globală din 2008, autoritățile s-au ghidat după reguli mult mai stricte față de alte instituții. La nivel teoretic, instituția în cauză ar trebui să aibă suficiente lichidități pentru a face față șocurilor economice mari.
Te-ar putea interesa și: Românii în căutarea celor mai mici credite. Specialiștii anunță că România nu va fi afectată de criza produsă în sectorul bancar american