Bulgaria este cu un pas mai aproape de aderarea în spațiul Schengen! Rumen Radev a confirmat că țara este sprijinită din ce în ce mai mult în această direcție, astfel, perspectivele de viitor sunt promițătoare, relatează ziare.com.
Rumen Radev a declarat pe parcursul zilei de astăzi că Bulgaria are mari șanse să adereze la Schengen în acest an. Mai exact, președintele a afirmat că țara primește din ce în ce mai mult suport în această direcție, astfel, dacă vor fi implementați toți pașii importanți, aderarea va avea loc în luna octombrie 2023. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este important ca viteza pregătirilor pentru actualul guvern interimar să se mențină după alegerile din 2 aprilie.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Scandalul Schengen continuă la Curtea Europeană de Justiție. România și Bulgaria sunt discriminate?
„Bulgaria primeşte din ce în ce mai mult sprijin pentru aderarea sa la Schengen”, spune Radev.
„Am primit deja chiar şi o perioadă specifică în care o putem realiza. Din punctul meu de vedere, în octombrie – dacă vom implementa toţi paşii importanţi, iar legislaţia este foarte importantă – Bulgaria va putea adera la spaţiul Schengen”, declară șeful statului bulgar.
Ministrul de interne anunța la începutul lunii martie că Austria și-a schimbat poziția, astfel, Comisia Europeană și Țările de Jos au luat mai multe decizii pentru a răspunde solicitării olandeze de a obține o nouă evaluare în privința luptei împotriva corupției, respectiv, respectarea statutului de drept în Bulgaria. În tot acest timp, președintele țării spunea că guvernul interimat „a făcut progrese în reducerea migraţiei ilegale”. Radev a ținut să mulțumească reprezentanților din Viena pentru suportul acordat în ceea ce privește aderarea în spațiul Schengen.
În luna decembrie a anului 2022, Austria nu a fost de acord cu intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen, din cauza numărului de imigranți ilegali care nu erau înregistrați la frontieră și care ajungeau în Europa Centrală. Din acest punct de vedere, în urmă cu o lună, Bruxelles-ul a anunțat că este de acord să introducă un proiect pilot, care contribuie la îmbunătățirea echipamentelor tehnice și care avea în vedere instalarea camerelor de supraveghere.
„Până acum avem 600 de milioane de euro pentru sisteme tehnice şi de supraveghere, nu pentru garduri, dar sper că într-o zi vom merge mai departe şi vom decide şi asupra gardurilor”, declară Radev.
„Încă nu există o decizie fermă de a construi un gard, dar s-au înregistrat progrese uriaşe, inclusiv datorită angajamentului puternic al Austriei şi al cancelarului Karl Nehammer pentru un sprijin financiar alocat frontierei bulgaro-turce, pentru instalarea de echipamente de supraveghere, care sunt foarte necesare”, completează președintele Bulgariei.
Citește și: Pas important în lupta pentru aderarea la Schengen! Președintele Iohannis pleacă în Bulgaria