Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a declarat în cursul zilei de marți, 21 februarie, că a luat notă față de decizia președintelui Federației Ruse de a anula decizia prin care țara sa garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității țării în stabilirea statutului special al Transnistriei. În continuare, Moldova cere Rusiei retragerea forțelor militare de pe teritoriul țării, scrie Digi24.ro.
„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se arată în comunicatul MAEIE, citat de Jurnal.md.
Mai citește și: 90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere
Marți, decretul semnat la data de 7 mai 2012, a fost abrogat de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Decretul garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.
Putin a semnat decretul care trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale în prima zi din noul mandat de președinte al Rusiei, în anul 2012. Iată ce prevedea degretul legat de Transnistria:
Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multi-vectorale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid:
1. Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:
d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.
Te-ar mai putea interesa și: România este piața energetică a viitorului din Europa! „De aceea am venit în România în 2010 şi de atunci am rămas aici.” Urmează proiecte de anvergură în toată țara