Profesia de îngrijitoare este una esențială pentru mii de oameni, iar anunţurile de angajare nu sunt puţine, mai ales în Italia, ţară confruntată cu o populaţie îmbătrânită. De multe ori subevaluată, această muncă solicită un angajament și o responsabilitate deosebită, în special atunci când vine vorba de îngrijirea unei persoane în vârstă și bolnave.
Este o profesie care depășește cu mult simpla îngrijire fizică, deoarece necesită un efort emoțional și psihologic, unde abilitățile de ascultare și empatie sunt cruciale.
Ingrijitorul devine adesea un punct de referință, o prezență constantă și liniștitoare pentru persoana în vârstă, care se poate simți vulnerabilă din cauza bolii și a vârstei înaintate.
Responsabilitatea este imensă: nu doar că trebuie să se asigure binele fizic al celui asistat, gestionând medicamentele, alimentația și igiena personală, dar este, de asemenea, esențial să se ofere un sprijin moral și afectiv. Mulți bătrâni se confruntă cu singurătatea sau distanțarea de cei dragi, iar badantul devine un tovarăș, un ascultător. Uneori, singura persoană cu care să împărtășească gândurile și îngrijorările.
O persoană care să știe să gestioneze stresul și situațiile de urgență și, adesea, să ia decizii rapide și potrivite pentru sănătatea celui asistat. Cu alte cuvinte, o muncă de o grijă deosebită, de care o persoană în vârstă are nevoie. O devotare totală, o sensibilitate umană profundă și o rezistență emoțională puternică.
Acestea fiind spuse, un anunț de angajare revoltător a fost adus în atenție, recent, pe rețelele de socializare. Un utilizator a remarcat un anunț de muncă care căuta o persoană să îndeplinească rolul de badantă, pentru 6 zile pe săptămână, cu un total de 29 de ore pe săptămână.
Anunțul furniza, de asemenea, informații despre persoana de asistat, aceasta fiind în vârstă și cu probleme grave de sănătate. „Este o mare responsabilitate, deoarece nu este autonom”, a remarcat utilizatorul care oferea postul, potrivit stiridiaspora.ro.
Anunțul solicita asistență totală pentru toate nevoile, iar nu doar asta: curățenie în casă, pregătirea meselor, administrarea terapiilor. Punctul cheie, acesta din urmă, ar trebui să fie desfășurat de personal medical calificat.
Plata pentru toate aceste servicii este de 500 de euro pe lună, adică puțin peste 4 euro pe oră.
„Lucrul absurd este că deja are mai mulți oameni care l-au salvat în lista de preferate. Dar dacă, doar pentru a face curățenie, în zona mea primesc cel puțin 8 euro pe oră, de ce să merg acolo să lucrez mult mai mult și să iau jumătate?
Înțeleg dificultățile familiilor, dar atâta timp cât există cei care acceptă aceste condiții, lucrurile nu se vor schimba niciodată.”, scrie o utilizatoare, potrivit publicației TuttoNotizie.
Potrivit datelor Salario, comparatorul de salarii al eJobs, domeniul cu cele mai multe astfel de locuri de muncă oferite în 2023 este cel al transporturilor (de marfă, dar și de călători). Aici, media salarială este de 11.000 de lei.
Pe locul al doilea se află, la egalitate, domeniile naval și aeronautic, unde media salarială este de aproximativ 12.000 de lei lunar, iar pe următoarele locuri se află retail-ul (6.000 de lei pe lună), turism și HoReCa (7.000) și industrie (8.000 de lei pe lună).
Transporturile rutiere de marfă și călători reprezintă domeniul cu cele mai multe locuri de muncă oferite în 2023 în străinătate, media salarială fiind de 11.000 de lei, arată datele Salario, comparatorul de salarii realizat de eJobs.
„Deși salariile sunt peste media din România, este important ca persoanele dornice să se relocheze să țină cont și de cheltuielile pentru locuință, alimente sau transport, care sunt mult mai mari, în unele cazuri, față de cele din țară”, avertizează Raluca Dumitra, șefa de marketing a eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare de forță de muncă din țară.
Aceasta atrage atenția că există tot felul de oferte de muncă, unele cu salarii peste medie, altele cu salarii mult sub, iar totul depinde de o serie de factori precum experiența cerută, țară, oraș sau mărimea companiei care oferă locul de muncă.
„Pe parcursul anului trecut, au existat luni în care companiile din afară au avut o ofertă generoasă de anunțuri, totuși, numărul de joburi în străinătate a intrat într-un picaj abrupt încă din 2020, iar de atunci nu a mai reușit să-și revină. Și aplicările pentru joburi în afară în 2023 au un procentaj cu 36% mai scăzut ca-n 2019. Însă interesul candidaților pentru ele, totuși, înregistrează o dinamică ușor ascendentă în ultimii 2 ani”, mai arată Raluca Dumitra.
În Luxemburg, una dintre cele mai bogate țări, sunt disponibile 3000 de locuri de muncă cu salarii de 5000 euro pe lună. În mare parte, ofertele se adresează lucrătorilor care sunt în mare parte dispuși să aibă contact direct cu clientul. Nu este necesară aplicarea pentru niciun tip de viză de muncă deoarece Luxemburgul se află în zona euro.
Este necesar doar să ai o carte de ședere care este obținută prin Administrația comunală din Luxemburg și să te înregistrezi la Oficiul de ocupare a forței de muncă din țară. Multe dintre aceste locuri nu necesită nicio calificare academică. Angajatorii caută salariați care să cunoască limba spaniolă.
Ofertele pentru cei din Spania sunt legate de sectoare precum ospitalitatea, logistica sau educația. Salariul minim în Luxemburg este de 2.508 euro, în timp ce în Spania e fixat la 1080 euro, potrivit ziarulromânesc.de.
Portalul EURES, în colaborare cu Serviciul Public de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă (SEPE), a publicat și alte 4.485 de oferte de locuri de muncă pentru toți cei care doresc să lucreze în Luxemburg.
Pentru a accesa ofertele de muncă în Luxemburg nu este nevoie de niciun tip de autorizație, atâta timp cât ești cetățean al Uniunii Europene.