Gigantul portughez a anunțat anterior că este pregătit să investească într-o producție suplimentară de până la 1.000 de MW pe piața locală, însă, încă de atunci, a avertizat asupra supra-impozitării.
Grupul portughez a decis să atace în justiție noua taxă introdusă în energie de Polonia și România. În România, sunt supuși supraimpozitării nu doar producătorii și traderii de energie electrică, ci și entitățile cu care jucătorii menționați încheie contracte de hedging, precum și partenerii acestor entități. Supraimpozitarea, care constă în impunerea de contribuții la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, ″capturează″ practic în beneficiul bugetului de stat veniturile încasate de participanții la piață menționați din tranzacții efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh, respectiv partea ce depășește acest nivel de preț, scrie profit.ro.
Nu numai România a luat astfel de decizii fiscale. La rândul său, Polonia a dispus măsuri de urgență pentru a recupera veniturile din utilități, pentru a ajuta consumatorii care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie, mai scrie sursa citată.
EDP Renovaveis consideră că măsurile din ambele țări nu urmează principiul Uniunii Europene de a recupera doar veniturile realizate pe piață și nu iau în considerare acoperirea prețurilor, astfel că ar impozita profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat efectiv.
„EDP va întreprinde toate acțiunile în justiție pentru a contribui la revenirea la un stat de drept echitabil, care ar putea sprijini investițiile atât de necesare în surse regenerabile în aceste țări și în Uniunea Europeană”, au declarat reprezentanții companiei.
Compania consideră că noile taxe ar putea duce la „plăți nerezonabile” și costuri potențiale de aproximativ 300 de milioane de euro (320 de milioane de dolari).
Anul trecut, în primăvară, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții grupului EDP Renewable, șeful Guvernului anunțând atunci că portughezii sunt pregătiți să investească într-o producție suplimentară de până la 1.000 de MW.
La momentul respectiv, grupul a averizat că prelungirea supraimpozitării producătorilor de energie din surse ne-fosile, în prezent în vigoare, precum și eventuala suspendare a schemei de sprijin pe bază de certificate verzi pentru producția de energie regenerabilă, vor provoca pierderi semnificative companiilor din domeniu și vor descuraja investițiile. Dar, între timp, supraimpozitarea nu numai că a fost prelungită, ci și înăsprită. EDP Renewable a intrat pe piața României în 2008, prin achiziționarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare.
De la intrarea pe piața din România, grupul portughez a menținut o prezență activă. În 2010 a finalizat construcția primului său parc eolian din țară și în 2013 a pus în funcțiune prima centrală solară. În octombrie, subsidiara locală a grupului portughez EDP Renovaveis a obținut aviz de racordare pentru proiectul construirii unui nou parc eolian, care ar urma să fie cel mai mare din portofoliul local al companiei. EDPR mai plănuiește construirea unui parc eolian nou și la Negrilești, Galați, cu putere instalată de până la 70 MW. Compania a început încă din 2022 să cumpere proiecte de unități de producție de energie regenerabilă în România.
Apoi, începând din toamna anului trecut, EDPR a început să achiziționeze companii locale aparținând unui grup de antreprenori români și italieni, cu proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Timiș.
Pentru moment, a fost convenită preluarea firmei Solar Phoenix SRL, care are un proiect de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 49 MW în comuna Bazoșu Nou din Timiș, precum și a societății International Solar Energy SRL.
În total, grupul respectiv de antreprenori deține proiecte de centrale solare de circa 135 MW în comunele Bazoșu Nou, Moșnița Nouă, Tormac și Dragșina din Timiș, potrivit datelor publice disponibile.
Citește și: Românii cu mai multe locuințe plătesc facturi mai mari la energie la început de 2023