Josep Borell a vorbit în cadrul unei declarații de presă despre un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei. Cele 27 de state au ajuns la un acord prin intermediul programului Instrument European pentru Pace, acordând astfel Ucrainei suma de 500 de milioane de euro, scrie Agerpres, potrivit Reuters.
Unele surse spun că Budapesta ar bloca acestă decizie refuzând să acorde Ucrainei sprijinul de care are nevoie. Nicio declarație oficială nu a fost făcută în acest sens și nici Guvernul Maghiar nu a răspuns solicitărilor de a comenta.
În anul 2022, UE a pus la dispoziția Ucrainei suma de 620 de milioane de euro ca sprijin pentru economia țării. S-a adoptat, de asemenea, un pachet de urgență de 330 de milioane de euro care au fost destinate persoanelor care au fost nevoite să părăsească Ucraina.
Forțele armate ale Ucrainei au beneficiat, în 15 noiembrie 2022, de 16 milioane de euro care au ajutat la consolidarea capacității armate. În octombrie 2022, valoarea sumei de care Ucraina a beneficiat pentru întărirea armatei ajungea la 3,1 miliarde de euro.
Mai citește și: Toyota întoarce spatele Europei și nu ține cont de sancțiuni! Vânzarea de mașini începe în Rusia
Statele membre ale UE lucrează, în același timp, la pachetul de sancțiuni cu numărul zece împotriva Rusiei. Momentan, însă, nu s-a luat nicio decizie care să concretizeze acest lucru.
Se discută, de asemenea, de reconstrucția Ucrainei după ce războiul va ajunge la un final. Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene iau în calcul utilizarea activelor rusești inghețate pe pământurile europene dar și 300 de miliarde de euro, sumă care reprezintă rezervele Băncii Centrale a Rusiei.
În cadrul Consiliului European din 23-24 iunie 2022, liderii UE au subliniat faptul că Rusia este vinovată de criza alimentară la nivel mondial. Sancțiunile împotriva acestui stat au început să curgă, însă Kremlinul pare că nu se dă bătut atât de ușor și nu vrea să ajungă la pace.
Pe 24 februarie se împlinește un an de când Rusia a atacat Ucraina, neprovocată fiind. De atunci și până acum, UE a luat măsuri de a ajuta Ucraina și de a opri Rusia.
Te-ar mai putea interesa și: Bogdan Aurescu a mers la Bruxelles să expună problema aderării României la Schengen. „Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect”