- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un nou proiect ce prevede un supliment de 5.000 de lei pentru șomeri, a generat mai multe nemulțumiri și controverse

25 Oct, 13:27 • Mălureanu Rebecca
Un program gândit cu scopul de a oferi un supliment de 5.000 de lei pentru șomeri, a stârnit o întreagă dezbatere în spațiul public. Mai multe persoane sunt de părere că acest demers nu este altceva decât o „bătaie de joc la adresa celor care muncesc”.
Un nou proiect ce prevede un supliment de 5.000 de lei pentru șomeri, a generat mai multe nemulțumiri și controverse

Un nou proiect de lege care are în vedere acordarea unui supliment de 5.000 de lei pentru șomeri a stârnit controverse puternice în Germania, unde mulți consideră că măsura reprezintă o lipsă de corectitudine față de cei care muncesc. Propunerea are obiectivul de a sprijini persoanele fără loc de muncă, dar anumite voci susțin că repartizarea unei astfel de sume e de-a dreptul exegerată și că ar putea reprezenta un factor descurajator în angajarea activă. În Germania, acest tip de ajutor este privit ca o inechitate pentru cetățenii care contribuie constant la economie.

Suplimentul de 5.000 ar putea să nu mai fie acordat

Programul gândit pentru a fi o mână de ajutor pentru cei care se află în situații dificile se află pe punctul de a fi anulat. Acesta ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu date de 1 ianuarie 2025. A fost inițiat de ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, reprezentant al Partidului Verzilor. Viitorul supliment, în valoare de 1.000 de euro, adică echivalentul a aproximativ 5.000 de lei, trebuia să fie o recompensă pentru unii șomeri.

Această plată unică ar fi fost dată șomerilor de durată lungă care au reușit să rămână angajați pentru o perioadă de 12 luni la un loc de muncă cu contribuții sociale.

Supliment de 5.000 de lei pentru șomeri sau proiectul care a stârnit revoltă
Supliment de 5.000 de lei pentru șomeri sau proiectul care a stârnit revoltă

Te-ar putea interesa și: Val de angajări la stat! Numărul bugetarilor a crescut cu aproximativ 10.000 de persoane pe an

Proiectul, considerat o măsură de „finanțare inițială”, a fost aspru criticat de reprezentanții altor partide.

„Finanțarea inițială a fost o propunere a lui Robert Habeck. Cu toate acestea, dacă atât Verzii, cât și Partidul Liber Democrat (FDP) împărtășesc îngrijorările, atunci nu mai sunt multe de spus în favoarea menținerii acestui plan”, a declarat Martin Rosemann, purtător de cuvânt al grupului parlamentar SPD (Partidul Social Democrat).

În tabăra adversarilor, criticile sunt dure. În perspectiva lui Martin Huber, secretar general al CSU, acest supliment este o „bătaie de joc” la adresa persoanelor care muncesc de ani de zile. Conform acestuia, programul poate „pune în pericol pacea socială”.

„Marea majoritate a celor care primesc venitul de cetățean vor accepta un loc de muncă dacă li se oferă oportunitatea, fără a avea nevoie de o primă”, a susținut Frank Bsirske, membru a Partidului Verde, un alt opozant al proiectului.

Ai mai putea citi și: Protest 25 octombrie. Zeci de mii de români, angajați ai CFR, Silva, MAI și MApN ajung în fața Guvernului