Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar administrația de la Belgrad nu recunoaște suveranitatea micului teritoriu.
Uniunea Europeană a solicitat reținere maximă în problema „Kosovo”, în contextul în care tensiunile dintre cele două entități escaladează. UE a solicitat o soluție pașnică, însă pacea pare că este departe.
Astfel, în prag de 2023, armata sârbă este „la cel mai înalt nivel de pregătire”, în cazul izbucnirii violențelor, a declarat Aleksandar Vucic, potrivit BBC.
„Vom lua toate măsurile pentru a ne proteja cetățenii și pentru a proteja Serbia”, a declarat liderul de la Belgrad.
Potrivit informațiilor pe surse care au ajuns în presă oficialii de la Pristina se pregătesc de o răscoală. Guvernul de la Pristina încă nu a oferit comentarii pe marginea acestui subiect. În schimb, de curând, l-au acuzat pe Vucic că lansează în spațiul public diverse declarații nefondate, pentru a agita apele.
Kosovo este un teritoriu în care majoritară este populația albaneză. Pe fondul tensiunilor de după războiul din 1998-1999, autoritățile de la Belgrad au acuzat Kosovo de „terorism împotriva sârbilor”.
De curând, Aleksandar Vucic a solicitat NATO să protejeze sârbii din Kosovo, zona Metohija (vestul Kosovo).
„Am avut o discuție bună cu amiralul Munsch. Am cerut NATO să ne apere poporul în aceste zone și i-am mulțumit pentru înțelegerea politicii de neutralitate a Serbiei”, a scris președintele sârb pe Instagram.