A fost adoptat, de către Parlamentul Danemarcei, un proiect care a fost prezentat de noul Guvern al țării care prevede eliminiarea unei zi de sărbătoare legală. Acest pas are drept țel contribuirea la finanțarea creșterii cheltuielilor pentru apărare, scrie Reuters.
Unele sindicatele au protestat împotriva acestei noi legi încă din luna decembrie a anului trecut, măsura privind eliminarea Zilei Marii Rugăciuni, una dintre sărbătorile creștine care cade în a patra vineri după Paște și care a început încă din 1686. În ziua în care se onora această sărbătoare, angajații nu mergeau la muncă ci primeau liber legal.
Noul guvernul al Danemarcei a fost de acord, de asemenea, să crească toate cheltuielile pentru consolidarea apărăii, pe fondul creșterii incertitudinii geopolitice, după ce două conducte care transportau gaz din Rusia în Germania, prin apele daneze, au fost sabotate.
Mai citește și: Sună alarmele în România. Șeful IGSU, Raed Arafat, explică însemnătatea fiecărui sunet. Ce facem într-o situație reală de urgență
Pe lângă cele de mai sus, Danemarca vrea să atingă ținta de cheltuieli de apărare a NATO de 2% din valoarea PIB până în anul 2030, cu trei ani mai devreme față de termenul care era prevăzut.
Statul afirmă că cea mai mare pondere din cele peste 4,5 de miliarde de coroane daneze suplimentare – echivalentul a 639 de milioane de dolari, necesare pentru a atinge obiectivul, va fi acoperită din veniturile fiscale mai mari, anticipate ca urmare a eliminării acestei sărbători cu liber legal.
Sindicatele din câmpul muncii, parlamentarii din opoziție și economiștii au pus la îndoială efectul propunerii și nu sunt de acord cu ea, însă, într-un final, proiectul de lege a fost adoptat cu 95 de voturi în Parlament, din totalul de 179 de locuri.
Țara lui Hamlet a trecut prin proteste majore, în data de 5 februarie ieșind peste 50.000 de oameni în stradă pentru a protesta împotriva acestei decizii. De asemenea, a fost lansată o petiție care avea menirea de a „salva” această sărbatoare, aceasta fiind semnată de peste 400.000 de oameni. Danemarca nu a înregistrat niciodată un număr atât de mare de semnături pentru un demers de acest gen.
Te-ar mai putea interesa și: Centralele de apartament vor fi înlocuite. Cum ne vom încălzi și care este motivul schimbării. Iată câteva idei înlocuitoare