Anunțul oficial a fost făcut de ministrul austriac Gerhard Karner prin intermediul unui comunicat de presă.
În mesajul oficial, Austria a transmis că renunță la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene, au transmis agențiile de presă AFP şi Reuters.
Urmează ca Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) să discute despre această situație într-o ședință la Bruxelles, pe 12 și 13 decembrie.
„Putem trece la următorul pas la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE”, a transmis ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său.
Așadar, România și Bulgaria au undă verde către aderarea completă la spațiul Schengen, după ce au intrat cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024. În plus, în noiembrie 2024, Austria îşi arătase disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a celor două țări est-europene.
„Nu vom opune veto-ul nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena pentru AFP.
Viktor Orban, premierul ungar a cărui țară deține preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a spus că miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota, în data de 12 decembrie, cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen.
Votul Austriei de acum doi ani, care s-a opus extinderii Schengen, a stat în calea aderării României și Bulgariei la Schengen.
Premierul Ciolacu le-a promis românilor că, până la finalul anului, România intră în Schengen terestru. În plus, șeful PSD a mai spus că românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în America.
„Eu vă garantez că până la sfârșitul anului acesta România va intra în Schengen terestru, fiindcă este și normal să intre. Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America. Iar în anul 2026 România va intra în OCDE, cel mai important proiect de țară al României. Ca să realizăm aceste lucruri, trebuie să facem reformele din PNRR, care sunt suprapuse cu aderarea la OCDE. În momentul în care am intrat în OCDE, România este alături de toate statele dezvoltate din lume”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Gândul.