Lista celor mai frecventate state de români în 2021 este completată de Spania, dar și de Austria, statul considerat drept „inamic”, pe fondul scandalului Schengen.
În medie, la nivelul UE, 15,4% din totalul călătoriilor au fost efectuate într-o țară străină: 12,5% în alt stat membru al UE și 2,9% în afara UE.
Italia a fost destinația străină numărul 1 pentru rezidenții UE, atât în ceea ce privește numărul de călătorii, cât și cheltuielile; 11,8 % din toate călătoriile în străinătate efectuate de europeni au fost cheltuite în Italia, urmată de Spania, cu 10,5%.
În ceea ce privește numărul de nopți petrecute, Spania a fost pe primul loc cu 12,0%, urmată de Italia cu 11,6%.
Italia a fost destinația principală pentru mai mult de 40 % din toate călătoriile în străinătate ale rezidenților maltezi și pentru cel puțin 15 % din toate călătoriile în străinătate ale rezidenților germani și austrieci, în timp ce turiștii francezi, italieni și portughezi au petrecut mai multe călătorii în străinătate în Spania (22,6%, 12,6% și, respectiv, 44,0%), scrie Economedia.
Peste patru din cinci călătorii (84,6%) la nivelul UE au fost călătorii interne – adică călătorii în propria țară de reședință a turistului, dar în ceea ce privește nopțile petrecute și cheltuielile, călătoriile interne au reprezentat 72,8% și, respectiv, 62,4% din total.
Pentru majoritatea țărilor UE, piața internă a fost dominantă; numai în cazul Belgiei și al Luxemburgului nu a fost cazul (a se vedea tabelele 2-5). Turiștii luxemburghezi au efectuat mai multe călătorii externe către o singură țară străină (Franța) decât cele efectuate în interiorul propriei țări.
În 2021, rezidenții Uniunii Europene au efectuat 873 de milioane de călătorii (în scop personal sau profesional) și au petrecut 4 280 de milioane de nopți în timpul acestor călătorii (a se vedea tabelul 1). Cheltuielile turistice s-au ridicat la 288 371 de milioane de euro.
Elveția, Turcia și Regatul Unit au fost primele 3 destinații în ceea ce privește numărul de călătorii efectuate de europeni în afara UE în 2021, urmate de Norvegia, Egipt și SUA.