Noi informații despre importurile de grâu ucrainean! Ministrul Agriculturii de la Budapesta a declarat că Ungaria își dorește ca acestea să rămână interzise până la finalul anului. Istvan Nagy spune că acest lucru le-ar oferi fermierilor posibilitatea de a strânge și de a depozita recolta, relatează profit.ro.
În urmă cu puțin timp, Istvan Nagy a declarat că Ungaria solicită ca importurile de grâu ucrainean să rămână interzise până la finalul anului. Concret, ministrul Agriculturii a explicat că această decizie i-ar ajuta pe fermierii din țară să aibă timpul necesar pentru a strânge și pentru a depozita recolta.
„Am dori ca Comisia [Europeană] să accepte măsurile noastre întrucât ne propunem să le ținem în vigoare până la sfârșitul anului, pentru a permite fermierilor noștri să își strângă și depoziteze recolta”, anunță Nagy într-o postare pe Facebook.
Oficialul a confirmat că există mai multe state vecine care și-ar dori ca importurile de grâu ucrainean să rămână interzise până la finalul anului. Nagy a explicat dorința țării în timpul unei întruniri a miniștrilor Agriculturii din UE, ce a avut loc la Bruxelles.
Ungaria a suspendat pe data de 16 aprilie importurile de grâu din Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat după ce Polonia a decis să aplice aceeași măsură, în urma protestelor fermierilor din stat față de inundarea piețelor cu cantități mari ale produselor ucrainene. Slovacia și Bulgaria au urmat și ele exemplul.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Record! România a exportat cereale și preparate pe bază de cereale în valoare de 293,8 milioane euro. Date oficiale INS
În tot acest timp, România a anunțat că va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează statul, dar mai ales, că va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare din țara vecină. În paralel, Uniunea Europeană pregătește o abordare unitară privind restricțiile pentru grâul ucrainean.
Piețele europene s-au confruntat cu un aflux de grâu ucrainean care nu a putut fi exportat din porturile de la Marea Neagră din cauza blocajelor determinate de invazia rusă. Situația a provocat multe nemulțumiri în rândul fermierilor din statele UE. Un reprezentant al Comisiei Europene a declarat pe parcursul săptămânii trecute că executivul blocului comunitar pregătește noi restricții pentru grâul ucrainean.
Concret, reprezentanții și-au propus să găsească o abordare unitară la nivelul Uniunii Europene. Comisia condusă de Ursula von der Leyen a denunțat inițial drept „inacceptabile” restricțiile decise și stabilite unilateral de unele state membre. Însă, în cele din urmă, a cedat în fața acțiunilor hotărâte de acestea.
Ungaria a extins interdicția la import pentru o gamă extinsă de produse alimentare din Ucraina. Printre acestea se numără făina, vinul, pâinea, mierea, legumele și carnea.
Citește și despre următorul subiect: Scandalul cerealelor ucrainene e de neoprit! Întâlnire importantă între Petre Daea și ministrul Agriculturii din Ucraina