Ministerul Agriculturii din Ungaria a stabilit noi reguli care cer ca alimentele ce conţin proteine pe bază de insecte să fie etichetate clar ca atare şi să fie oferite la vânzare exclusiv pe un spaţiu special desemnat pe raft, a anunţat miercuri ministrul agriculturii Istvan Nagy, citat de MTI.
Consumatorii trebuie să poată „distinge şi diferenţia” produsele cu proteină de insecte, conform noilor reguli, a precizat el. Ministrul ungar a amintit că deja patru insecte au fost aprobate de Comisia Europeană ca surse comerciale de hrană umană, decizie căreia Ungaria i se opune, în condiţiile în care UE nu se confruntă nici cu o criză alimentară şi nici cu una de proteine.
Studiile şi cercetările arată că „ungurii nu vor să mănânce insecte”, a subliniat Nagy. Ministrul a menţionat un studiu al autorităţii pentru siguranţa alimentară Nebih potrivit căruia peste 70% dintre unguri „resping ferm posibilitatea” de a consuma alimente ce conţin proteină din insecte.
El a atenţionat şi asupra importanţei de a păstra tradiţiile gastronomice, a mai consemnat MTI.
În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, întrucât “aprobare nu înseamnă şi mâncare”.
“Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har Domnului, unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor bune pentru comercializare și consum uman.
Este a patra insectă permisă de Uniunea Europeană pentru comercializare, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, scrie 20minutos.
Consumul insectei este sigur în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU). Autoritățile avertizează însă că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.
În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină.
Poate fi adăugată ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste și produse de panificație.
Comercializarea larvei gândacului de bălegar a fost autorizată în Uniunea Europeană abia în luna ianuarie. Pe lângă aceasta, alte insecte permise sunt: viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.
Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, prăjituri, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit Asociaţiei Consumatorilor – FACUA din Spania.