Ungaria angajează 300.000 de mii de muncitori străini. Recrutarea se face cu viteză maximă, susține Zoltán Karácsony, care mai spune că numărul clienților continuă să crească, pentru că, deși majoritatea sunt aduși pentru muncă calificată, companiile de servicii vor să angajeze și muncitori, de exemplu, pentru serviciile de curățenie.
Citește și: Ungaria renunță la plafoanele impuse prețurile alimentelor de bază
Așadar, Ungaria pune la bătaie aproape jumătate de milion de locuri de muncă în următorii ani. Pentru asta, companiile pot angaja cel puțin 300.000 de mii de muncitori în loc de numărul actual de 100.000.
Chiar dacă unii lucrători sunt din țările vecine, situația se va schimba în curând. Potrivit lui Sándor Czomba, secretar de stat responsabil cu politica de ocupare a forței de muncă, până acum numărul muncitorilor din țările terțe a fost câteva mii, iar Parlamentul a adoptat legislația care permite angajarea lucrătorilor în condiții speciale din noiembrie.
„În țară există lipsă de forță de muncă în domeniul agricol, angajatorii ar da orice ca cineva să lucreze pentru ei. Am ajuns la punctul în care nu îi mai deranjăm pe cei care nu își fac treaba și nici nu îndrăznim să îi mustrăm, ca să nu se îndepărteze„, a declarat unul dintre reprezentanții Asociației Fructe și Legume din Ungaria, FruitVeB.
Lucrătorii sezonieri din partea de nord est a țării lucrează pentru un salariu zilnic de 10/12.000 HUF (circa 30 euro). Dacă numărăm 22 de zile lucrătoare în o singură lună, asta poate însemna 660 de euro. În același timp, în zonele centrale și de vest ale țării, salariul zilnic ajunge la 12/15.000 HUF, dar există zone în care salariile zilnice depășesc 15.000 HUF.
Cetățenii unguri preferă să bată drumul cu mașina în România pentru a face cumpărăturile, deoarece consideră că prețurile din România sunt mult mai mici comparativ cu prețurilor lor.
Paznicii din magazine sunt cei care au observat că în parcările centrelor comerciale din orașele din apropierea graniței se întâmplă să fie mai multe mașini cu numere maghiare decât românești.
Turismul de cumpărături dincolo de graniță are loc în ciuda faptului că prețurile la alimente au crescut semnificativ în România în ultimele luni. O pagină de Facebook a fost deja lansată pentru a ajuta clienții care se mută în Carei.
De asemenea, unul dintre vânzătorii de la Lidl din Satu Mare a spus că a întâlnit foarte mulți unguri care vin să facă cumpărături. Aceștia par fericiți pentru că în Ungaria prețurile sunt mult mai mari, iar salariile sunt insuficiente.
„Sunt fericit, e loc în rezervor, îl umplu, pentru că un litru de benzină costă aici 405 de forinți, pe când în Ungaria sunt 475 de forinți”, a spus un cetățean maghiar venit în România pentru a face cumpărături.
Tot el a mărturisit că a străbătut regiunea cu camionul de ani de zile și este de părere că România este mult mai bogată decât Ungaria. În ultima perioadă, prețurile în Slovacia și chiar în Ucraina sunt mai mici decât în Ungaria, iar acest lucru este valabil nu numai pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și multe alte lucruri. Acesta a fost întrebat care crede că este motivul acestui lucru, iar soția acestuia a răspuns că motivul este războiul. (Citește AICI mai multe detalii)