- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Uniunea Europeană are trei țări în topul mondial al paradisurilor fiscale!

03 Oct, 19:52 • Anghel Valentin
Marea Britanie și Uniunea Europeană domină topul mondial al paradisurilor fiscale, cu patru, respectiv trei state în acest clasament. România, din fericire, nu este vizibilă în ierarhie.
Uniunea Europeană are trei țări în topul mondial al paradisurilor fiscale!

Topul mondial al paradisurilor este alcătuit de Tax Justice Network, organizație care luptă pentru transparență fiscală, notează cursdeguvernare.ro. Organizația are origini britanice, însă nu pare deloc partizană atunci când face clasamentul: Marea Britanie ocupă patru locuri din clasamentul mondial al paradisurilor fiscale pentru corporații! Solid reprezentată în Top 10 este însă și Uniunea Europeană, cu trei state în acest clasament.

Astfel, odată cu ieșirea statului Bahamas din Top 10, clasamentul mondial al paradisurilor fiscale se prezintă astfel:

1.Insulele Virgine Britanice (Marea Britanie)

2.Insulele Cayman (Marea Britanie)

3.Bermuda (Marea Britanie)

Uniunea Europeană este în coada listei

4.Elveția

5.Singapore

6.Hong Kong

7.Țările de Jos (UE)

8.Jersey (Marea Britanie)

9.Irlanda (UE)

10.Luxemburg (UE)

Precedentul Top 10 al paradisurilor fiscale avea pe primele trei locuri tot Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman și Bermuda.

Citește și 321 de milioane de lei rezervați pentru înscriere persoanelor în Programul Casa Verde Fotovoltaice!

Irlanda contestă prezența ei în Top 10. Un purtător de cuvânt al ministerului irlandez al Finanțelor a declarat că Irlanda nu este un paradis fiscal și are în plan să ia măsuri serioase contra așa-ziselor ”optimizări” fiscale practicate de mari companii.

Uniunea Europeană, o treime din riscul global

În raportul dat publicității de Tax Justice Network se mai arată că țările din Uniunea Europeană sunt responsabile pentru o treime din riscurile de abuz fiscal corporativ identificate la nivel mondial.

Potrivit inițiatorilor acestui Top 10, indicele paradisurilor fiscale pentru corporații clasifică țările în funcție de gradul de complicitate cu care ajută corporațiile multinaționale să plătească impozitul pe profit în alte țări.

Clasamentul este alcătuit pe baza unui raport ce ține cont cont de volumul de activitate financiară în diferitele țări din jurul lumii, inclusiv fluxurile monetare, precum și transparența legislativă și stimulentele fiscale oferite companiilor.

Citește și Bonus de Crăciun pentru românii din Italia cu venituri reduse. Cât vor primi ei